Op woensdag 5 maart 2025 ging de 80-jarige herdenking door van de gecrashte Britse bommenwerper Lancaster NN775 met een bloemenhulde aan het herdenkingsmonument voor het gemeentehuis, een militaire hulde op de crashlocatie in de Pamelenstraat in Bunsbeek en een muzikaal omkaderde herdenkingsviering in de kerk van Bunsbeek. De ambassades van het VK en Australië, de militaire provinciecommandant kolonel Parisis, de Australische vertegenwoordiger bij de NATO, Vice Air Marshal Turton en de Britse vertegenwoordiger bij de NATO Major General Dupuy namen deel aan de herdenkingsplechtigheden. Er waren bloemenhuldes aan het herdenkingsmonument voor het gemeentehuis en op de crashlocatie. In de kerk was er een tentoonstelling over de zoektocht naar de Lancaster NN775. En er zakten heel wat inwoners af naar de kerk van Bunsbeek voor de herdenkingsviering.
De Britse bommenwerper Lancaster NN775 stortte op 5 maart 1945 om 15u neer in Bunsbeek vlak bij de Velpe in de Pamelenstraat. De zeven inzittenden, piloot Holman Kerr, navigator Sidney Smith en de sergeanten Frank Clarke, Christopher Hogg, William Marsden, Herbert Thomas en Allan Olsen, kwamen bij deze crash om het leven. Hun vliegtuig was om 10u35 met 169 andere Britse bommenwerpers opgestegen in Waterbeach voor een aanval op een benzineraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen. Kort na de crash arriveerde een Brits team op de crashlocatie in Bunsbeek en al snel werd duidelijk dat er niet veel zichtbaar nog overbleef van het vliegtuigwrak dat in de drassige ondergrond was gezakt. Een jaar later op 23 maart 1946 keerde een gespecialiseerd team terug naar de Pamelenstraat en werd er opnieuw een poging ondernomen om alle lichamen te bergen. De lichamen die gevonden waren werden begraven in de tuin van het militair hospitaal van Heverlee. De zeven families moesten vrede nemen met het feit dat hun zoon nooit zou terugkeren. Een collectief graf met aparte grafstenen op de intussen als militaire begraafplaats ingerichte site in Heverlee, zou hun lot definitief bezegelen.
Want het verhaal van de Lancaster NN775 was jarenlang voor de families van de slachtoffers één met vele vraagtekens. Uit respect voor deze soldaten die mee gestreden hebben voor de vrijheden die wij allen vandaag kennen startte het gemeentebestuur op initiatief van burgemeester Peter Reekmans in 2016 na 71 jaar met de opgraving van het vliegtuigwrak en de berging van de resterende bemanning. Dankzij het grondige opzoekwerk van onze inwoners Ben Cleynen en André Bruyninckx, the Planehunters en Bahaat konden op 11 en 12 november 2016 het vliegtuig en de resterende bemanningsleden worden opgegraven. En op 28 april 2017 hebben we de laatste slachtoffers naar hun laatste rustplaats gebracht op het militair kerkhof in Heverlee en hen opnieuw verenigt in het collectief graf met de andere bemanningsleden. De begrafenis van deze laatste slachtoffers vond plaats met een militaire ceremonie in aanwezigheid van het gemeentebestuur, defensie, de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Australië, de Britse luchtmacht en meerdere familieleden van de slachtoffers. Na de begrafenis werd door burgemeester Peter Reekmans samen met de familieleden en de ambassadeurs een herdenkingsmonument met één van de propellers van het vliegtuig voor het gemeentehuis van Glabbeek ingehuldigd. Heel wat familieleden van de slachtoffers waren hiervoor vanuit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk naar Glabbeek afgezakt.
Na 72 jaar konden we in 2017 aan de families eindelijk antwoorden geven op hun jarenlange onbeantwoorde vragen, wat van de zoektocht naar de Lancaster NN775 pas echt een diepmenselijk project heeft gemaakt. De gemeente gaf in 2021 het vliegtuigwrak in eeuwige bruikleen aan het Oorlogsmuseum van Overloon (Nederland) waar er een speciaal lancasterpaviljoen aan gewijd werd.