Glabbeek tijdens de Spaanse bezetting

Filips II van Spanje voerde eigenzinnige kerkhervormingen door, waarop in 1568 de Tachtigjarige Oorlog uitbrak en ook onze streek werd bezet door de Spanjaarden.  De gevreesde Hertog van Alva werd de gouverneur van de Nederlanden. En het verzet tegen de aanwezigheid van de Spaanse troepen in onze contreien kwam er onder leiding van Willem van Oranje. De Spaanse generaal Don Dionysius Vicca, geboren te Cadix (Costa de la Luz, Zuid-Spanje) bouwde omstreeks 1572 - 1573 hier op de Heinkensberg een eerste kleine kapel waarin het Mariabeeld geplaatst werd. Hij deed dit als dankbetuiging voor een overwinning die hij als legeraanvoerder behaalde op één van de legers van Willem van Oranje.

Deze kapel was oorspronkelijk een eenvoudige nis, waarin het Mariabeeld dat vervaardigd is uit perelaar werd aangebracht door de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca. De generaal overleed hier in het koude noorden te Attenrode in 1584, waar hij in de vroegere kerk werd begraven voor het altaar. Het graf werd opgebroken tijdens de bouw van de nieuwe kerk en de koperen gedenkplaat hangt nu achteraan in de kapel. In 1922 werd de kapel vergroot en werd er een koor aangebouwd ter gelegenheid van de viering van de 350ste verjaardag van de kapel. In 1966 werd de vervallen kapel heropgebouwd onder pater-pastoor Savonet, volgens plannen van architect Hazebroeck uit Kortrijk. Het gedeelte rond het O.-L.-Vrouwbeeld werd verfraaid. Het werk werd door plaatselijke vaklui gratis uitgevoerd en de dakpannen werden kosteloos geleverd. In 2016 kreeg de kapel opnieuw een grondige renovatie en werd het dak door het gemeentebestuur volledig vernieuwd.

De kapel van de Heinkensberg is toegewijd aan O.-L.-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Jaarlijks op 15 augustus om 15 uur gaat er een processie met het beeldje van de kerk van Wever naar de kapel en terug.