Het hulpvliegveld 16 in Glabbeek

Nog vóór het uitbreken van WO II,  tussen 1936 en 1938, legden de Belgische strijdkrachten het Hulpvliegveld 16 aan in Glabbeek. Het beschikte over twee start- en landingsbanen van 700 meter lengte. Dit hulpvliegveld van de luchtmachtbasis van Goetsenhoven bevond zich tussen het militaire domein van Attenrode-Wever en het huidige gemeentelijke domein langs de Steenbergestraat (voormalig militair domein). Naast Glabbeek waren er ook in Jeneffe en Lonzée hulpvliegvelden ingericht. Ze waren bedoeld als uitwijkplaats voor het geval het vliegveld van Goetsenhoven onbruikbaar zou raken ten gevolge van bombardementen door het Duitse leger. In 1939 werd het vliegveld van Glabbeek in staat van paraatheid gebracht; de commandopost bevond zich op het kasteel van Attenrode.

Bij het begin van de oorlog was Goetsenhoven de thuisbasis voor de 3de, 5de en 7de smaldelen van de 2de groep van het 1ste regiment van de Belgische Luchtmacht. Het 3de smaldeel “Hulstblad” onder bevel van kapitein Willemaers kreeg Glabbeek als operatiebasis toegewezen.

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 omstreeks 5u werd het vliegveld van Goetsenhoven aangevallen door vijandige toestellen. Alle smaldelen waren net voor het bombardement kunnen opstijgen en verplaatsten zich nu naar de hulpvliegvelden.

Het Glabbeekse hulpvliegveld beschikte bij wijze van luchtafweer slechts over een paar zware machinegeweren en een enkel luchtafweerkanon. Op 11 mei ’s avonds kreeg de plaatselijke eenheid de opdracht het vliegveld te ontruimen en naar het vliegveld van Wilrijk-Hemiksem uit te wijken. Het grondpersoneel en de luchtafweer vertrokken onmiddellijk; de twaalf toestellen van het type Fairey Fox II & III.C stegen pas op in de ochtend van 12 mei. Na vele verplaatsingen zouden de manschappen van het 3de smaldeel hun vliegtuigen uiteindelijk verliezen bij een Duitse aanval op het vliegveld van Aalter. Nadien werd het vliegveld van Glabbeek tot 1942 gebruikt door de bezetter, die er een eenheid jachtvliegtuigen stationeerde.

Voor meer info kan u terecht op https://www.vensteropglabbeek.be/nl/node/574