Schaffelberg (bocht Reukenbosstraat)

Wanneer we voor het infobord staan kijken we schuin links op de Gasthuisbossen. Dit uitgestrekt bosgebied, gelegen in Tienen en Bunsbeek, vroeger eigendom van het Sint-Jansgasthuis en de Grauwzusters werd in 1867 gerooid.

Momenteel is het bosgebied eigendom van het OCMW

Schuin rechts voor ons zien we het glooiende landschap van “Schaffelberg”, een strategisch punt op 72,5 m hoogte gelegen, met een adembenemend panorama en zelf omgeven door bossen.

Hier bevond zich een voorpost (Grand Garde III) bemand door een 50-tal soldaten van het 22ste Linieregiment.

De Duitse troepen, die opmarcheerden via Oplinter en het Oudenbosch (Stok), maakten rond de middag een omsingelende beweging en bleken uiteindelijk veel te sterk en te talrijk voor “onze jongens” van de Compagnie 4/11/22 die de wachtpost bemanden.  Rond 15u30 werd tenslotte de Schaffelberg uit handen gegeven en konden slechts een 30-tal soldaten van de oorspronkelijke 150 zich terugtrekken naar Sint-Margriete-Houtem om daar nog wat hulp te bieden.

Op 18 augustus 1914 sneuvelden in totaal 30 Belgische soldaten op verschillende plaatsen en gehuchten in het dorp (Schaffelberg, Langveld, Broek, Vissenakenveld, Dorp, Vierbunders). 

Bron: Edmond Denruyter

extra bron: https://www.heemkunde-glabbeek.be/