O.L.V. Geboortekerk

e oude kerk dagtekende van de 16de eeuw. In 1750 werd ze hersteld. De nieuwe kerk werd op dezelfde plaats gebouwd. Hiervoor werd toelating verleend op 22 oktober 1876.

Het koor van de oude kerk was hoger dan de beuk. Er was een dwarsbeuk. De toren was in baksteen (1,50 m dik met schietgaten) en werd bekroond door een hoge achthoekige torenspits. Boven de poort stond het jaartal 1761, waarschijnlijk het jaar waarin de ingang gemaakt werd.

In 1877 werd de oude kerk afgebroken. In 1879 was de ruwbouw van de nieuwe kerk klaar. Ze kostte oorspronkelijk 103.900 BEF. Het is een groot gebouw, berekend voor 850 personen. Men noemt deze kerk soms, samen met de kerk van Binkom, de “ Kathedraal van het Hageland “.

De neogotische driebeukige kerk werd gebouwd naar plannen van architect Van Arenberg, wiens naam we bij vele Hagelandse kerken uit de 19de eeuw terugvinden. De kerk is uitgevoerd in baksteen (de typische “Boerensteen”). De massieve westers ‘geplachte‘ toren wordt geflankeerd door twee traptorens. Het schip bestaat uit drie en een halve travee. Het koor heeft twee traveeën en de apsis drie. Er zijn twee zijkapellen en één sacristie.

Aan beide zijden van de toegangswegen, één aan de Dorpsstraat en één aan de Bergeveldstraat, staan mooie jonge in palmet geleide en onderhouden linden.

In 1881 ontstond brand in de nieuwe kerk en het meubilair werd praktisch geheel vernield. Men geeft twee oorzaken aan :
1) bliksem, “maar het onweer had de vorige dag plaatsgehad.”
2) werklieden die vuur gemaakt hadden : dit laatste is het meest aannemelijk, en “zwijgen is soms goud waard“. 

De herstelling kostte 36.000 BEF; in 1884 was de kerk klaar, maar de afgebrande torenspits werd niet meer vernieuwd. Het huidig stomp dakje vervangt de torenspits. De kerkfabriek verkocht 8 ha grond, alsook obligaties voor 11.000 BEF, en bomen.

Meer info op www.kerkglabbeek.be