Diefstalpreventie

Problematiek

In België behoort inbraak tot de 5 belangrijkste criminaliteitsvormen. Voor het slachtoffer betekent inbraak een catastrofe die niet alleen in financiële termen kan worden uitgedrukt. In geval van inbraak moet er immers een grote emotionele prijs betaald worden.

Slachtoffers van inbraak hebben vaak veel moeilijkheden om de schok te boven te komen en het trauma kan verschillende maanden duren. Veel van onze medeburgers beschouwen inbraak als een zeer ernstig misdrijf en dus als een van de meest traumatische vormen van criminaliteit.

In de meeste gevallen zou de inbraak echter vermeden kunnen worden. Veel woningen zijn immers weinig of niet bescherm tegen deze vorm van criminaliteit. Door relatief eenvoudige maatregelen te  nemen, kunnen risico's aanzienlijk worden verminderd.

Preventietips

Om inbraak te voorkomen stellen we een aantal maatregelen voor. Deze kan je best in deze volgorde uitvoeren om tot betere bescherming te komen.

  1. Organisatorische maatregelen
    Veiligheid begint met het aannemen van goede gewoonten.
    Deze maatregelen kunnen door iedereen worden toegepast, ze zijn goedkoop en zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd gezien worden. Niettemin vormen ze de eerste essentiële stap van een beveiligingsplan.
    (vb. sleutels goed beheren, op vakantie gaan en het huis een bewoonde indruk geven, tijdig hagen snoeien, registreren van waardevolle voorwerpen, deuren en ramen met sleutel sluiten ...)
  2. Bouwkundige maatregelen
    Je kan de ramen en deuren van de woning verstevigen om het de inbreker moeilijk te maken. Er bestaat momenteel een gamma van producten om uw woning beter te beveiligen. Het maakt de keuze van het systeem er niet eenvoudiger op en daarom kunnen wij je gratis adviseren. Het stelt je bovendien in stata om je niet te laten verleiden tot de aankoop van onnodig zwaar en duur materiaal.
    (vb. veiligheidsglas installeren, kluis inbouwen, veiligheidscilinder in de voordeur plaatsen ...)
  3. Elektronische maatregelen
    Sinds enkele jaren is er een groot aanbod aan elektronische systemen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem moet in combinatie gebeuren met voorgaande organisatorische en technische maatregelen, anders heeft het weinig zin. Elektronische maatregelen zijn een aanvulling op de voorgaande maatregelen.
    (vb. alarmsystemen, videobewaking ...)

Wat gedaan?

Als je thuis bent

Ben je thuis en hoor je verdachte geluiden? Dan volstaat het meestal om licht aan te steken of zelf lawaai te maken om de inbreker op vlucht te doen slaan. Hij heeft er geen belang bij om herkend te worden. Indien het toch tot een confrontatie komt:

  • Probeer kalm te blijven
  • Geef of doe wat er gevraagd wordt
  • Vermijd een gevecht
  • Probeer de dader zo goed mogelijk te observeren om de politiediensten een degelijke beschrijving te kunnen geven
  • Probeer het vluchtmiddel en de vluchtrichting na te gaan
  • Verwittig zo snel mogelijk de politie
  • Maak een lijst van gestolen voorwerpen (indien mogelijk met foto's van de meest kostbare voorwerpen)
  • Licht je verzekeraar en financiële instelling in

Als je niet thuis bent

Kom je thuis en merk je dat er werd ingebroken? Ga niet naar binnen maar verwittig onmiddellijk de politie. Blijf overal af en wacht op hun komst.

Het is verstandig om achteraf de nodige maatregelen te nemen om een tweede inbraak te vermijden. Het is zo dat een woning waar reeds ingebroken werd, een groter risico loopt om een tweede keer ongewenst bezoek te krijgen.

Tips