Gemeente opent nieuw gemeentelijk speelbos in deelgemeente Zuurbemde

Op zaterdag 12 juni '21 om 14 uur werd het nieuw gemeentelijk speelbos in deelgemeente Zuurbemde officieel geopend door burgemeester Peter Reekmans en jeugdschepen Hilde Holsbeeks, kinderburgemeester Ouren Poffé en voorzitter Fien Goemans van de gemeentelijke jeugdraad.

Na een sportbos, geboortebos en trouwbos heeft Glabbeek nu ook een speelbos voor onze allerjongste inwonertjes. Als Dorpspartijmeerderheid investeren we niet alleen fors in jeugdinfrastructuur, maar hebben we ook vooral veel aandacht voor onze prachtige natuur. In dit avontuurlijk speelbos van bijna 2 hectare groot kunnen kinderen midden in onze prachtige natuur ongeremd en vooral veilig ravotten. We realiseerden dit project samen met de gemeentelijke jeugdraad, de kindergemeenteraad en het regionaal landschap Zuid-Hageland (RLZH). Omdat we als beleid veel aandacht hebben voor inspraak en participatie werden de speeltuigen in het speelbos gekozen door de leden van de kindergemeenteraad. Dit speelbos is dus niet alleen ontworpen op maat van de jeugd, maar vooral ontworpen door henzelf.

Aan de voorzijde is er een parking met een graskiezel-zone voor auto’s en een fietsenstalling. De inkom van het speelbos bestaat uit een wilgentakkendam met een tunnel. En met een wandelpad van 0,5 km zorgden we ervoor dat het speelbos ook toegankelijk is voor minder mobiele personen. In het speelbos vind je een stammenparcours, stapstammen, kampaanzetten, en een picknickzone. Maar de komende weken worden er ook nog een boomhut, tipi’s in takkenhout, zitpaddestoelen en uitkijkstoelen met zicht op de Velpevallei geplaatst. De aankoop van het bos en de inrichting tot speelbos had een kostprijs van 70.000 euro. Wij kozen als locatie ook bewust voor Zuurbemde, omdat dit nog de enige deelgemeente was zonder speeltuin. De regels zijn er heel eenvoudig: het speelbos is gratis toegankelijk elke dag van bij zonsopgang tot zonsondergang, honden moeten er aan de leiband en we rekenen erop dat elke bezoeker het bos netjes achterlaat. Meer dan ooit investeren we in een kindvriendelijk dorp en met ons ambitieus jeugdbeleid willen we uiterlijk in 2024 het label van kindvriendelijke gemeente bekomen.

Gepubliceerd opmaandag 14 jun 2021 om 07:53