Gemeente organiseert op 11 november lezing met voormalig F16-piloot Peter Celis en auteur van het boek over piloot Blenkinsop

Op 11 november '22 organiseert het gemeentebestuur traditioneel Glabbeek Herdenkt met een bloemenhulde aan de oorlogsmonumenten (8 - 9 uur) en een muzikaal opgeluisterde herdenkingsviering (9.30 uur) in de kerk van Wever. Aansluitend gaat er om 10.30 uur een lezing door in PC Solveld in Wever over oorlogsverhalen uit ons dorp en de regio. Dit jaar hebben we als spreker luchtmachtofficier Peter Celis, die een lezing zal geven over zijn boek over een Canadese piloot die met zijn bommenwerper crashte en onderdook in onze regio. 

Peter Celis (Tienen, 1967) is de auteur van het boek over piloot Blenkinsop en hij was zelf officier bij de Belgische luchtmacht. Hij is een voormalig F16-piloot en vandaag is hij werkzaam bij de NAVO. Als kleine jongen werd Peter gefascineerd door het Canadese vlaggetje op een graf in Meensel-Kiezegem, wat het begin van zijn zoektocht en zijn levenswerk werd. Hij schreef hierover in het Engels een boek 'One who almost made it back’ , later door hem bewerkt en vertaald met als titel 'Blenkinsop’.
Het verhaal gaat over de Canadese piloot Teddy Blenkinsop die in de nacht van 27 op 28 april 1944 neerstortte nabij Diest. De neergehaalde Canadese piloot overleefde de klap en werd opgevangen door het verzet in Meensel-Kiezegem. Tijdens de vergeldingsrazzia’s na de moord op collaborateur Gaston Merckx in Meensel-Kiezegem in 1944 werd hij door de Duitsers opgepakt en weggevoerd naar Duitsland. Hij overleed eind januari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Gepubliceerd opwoensdag 7 sep 2022 om 10:35