De gemeente Glabbeek was één van de eerste gemeenten in Vlaanderen die er al voor de energiecrisis resoluut voor gekozen had om haar gemeentelijke gebouwen energieneutraal te maken. Hiervoor ging het gemeentebestuur in zee met het energiebedrijf Enbro om via een huurkoop op alle daken van de gemeentelijke gebouwen in totaal 744 zonnepanelen te plaatsen. Momenteel worden deze zonnepanelen op de daken van de gemeentelijke gebouwen geplaatst zodat we nog voor de zomer als gemeente energieneutraal zullen zijn. Deze 744 zonnepanelen zorgen voor een productie van maar liefst 403,12 kWp waardoor we volledig kunnen voorzien in een eigen productie van elektriciteit voor alle gemeentelijke gebouwen en 17 laadpalen voor elektrische voertuigen. Bovendien laten we met deze groene investering de CO2 uitstoot van de gemeente met maar liefst 155.000 kg per jaar dalen.
Op de daken van de gemeentelijke kleuterschool en de gemeentelijke sporthal werden er al eerder 70 zonnepanelen geplaatst. En de komende weken worden de zonnepanelen geplaatst op de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 en het OCMW-gebouw (273 panelen), het gebouw van de lagere school (188 panelen), het nieuw gemeentehuis (46 panelen), GC De Roos (44 panelen), het gebouw van de KSA (14 panelen), het parochiecentrum van Kapellen (43 panelen), de voormalige pastorie van Bunsbeek (14 panelen), het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever (14 panelen) en het BKO-gebouw (38 panelen). En aansluitend worden er tegen de zomer ook 17 extra oplaadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst waarvan de energieopwekking ook maximaal zal gebeuren met groene elektriciteit via de zonnepanelen.
In een tweede fase zal de gemeente in 2024 nog eens ruim 4.000 zonnepanelen plaatsen op de daken van de loodsen van het gemeentelijk domein en de productie van dit zonnepark volledig gebruiken om aan energiedelen te kunnen gaan doen met onze inwoners.