Gemeentebestuur Glabbeek krijgt zilveren medaille van inwoners

De pas gepubliceerde gemeentemonitor, een grootschalige bevraging door de Vlaamse overheid bij een representatief staal van inwoners, reflecteert hoe de inwoners oordelen over het gevoerde beleid. In de top 5 van de gemeenten in Vlaanderen waar inwoners het meeste vertrouwen hebben in hun gemeentebestuur staan wij op de tweede plaats. Wij komen na Vorselaar met 62 % op de tweede plaats en gaan Herne (61%), Knokke Heist (60%) en Zuienkerke (58%) vooraf. In slechts 19 van de 300 gemeenten heeft de helft of meer van de inwoners veel vertrouwen in hun gemeentebestuur. In alle andere steden en gemeenten is er onvoldoende vertrouwen in het politiek beleid van hun gemeente. Glabbeek is trouwens in de regio de enige gemeente waar inwoners nog wel een stevig vertrouwen hebben in hun gemeentebestuur. Tienen 19 %, Landen 22 %, Tielt-Winge 24 %, Boutersem 24 %, Hoegaarden 26 %, Lubbeek 29 %, Kortenaken 30 %, Zoutleeuw 30 %, Bekkevoort 32 %, Geetbets 34 % en Linter 38 %.

90 % van de inwoners woont graag in Glabbeek en ook op vlak van algemene tevredenheid scoort Glabbeek met 86 % zeer sterk. In de ruime regio is Glabbeek de gemeente waar de inwoners het meest tevreden zijn. Over de tevredenheid van de dienstverlening van de gemeentediensten zijn de inwoners uiterst positief (90 %) en Glabbeek is met deze score trouwens de beste gemeente in de regio. De communicatie van het gemeentebestuur met haar inwoners scoort een uitstekende 82 %, opnieuw de primus in de regio. Ook op vlak van communicatie scoort het gemeentebestuur met 82% het allerbeste in de regio. Net zoals inzake inspraak van de inwoners, waarvoor de gemeente een 60% krijgt en alle andere gemeente in de regio een onvoldoende.

Het gemeentebestuur is ook trots op de andere resultaten voor de gemeente: jeugdinfrastructuur 81 %, sportvoorzieningen 83 %, bibliotheek 84 %, gemeentelijk onderwijs 91 %, ontmoetingsplaatsen 82 %, tevredenheid over groenvoorzieningen 85 %, veiligheidsgevoel 99 % en tevredenheid over zorgvoorzieningen 86 %. De gemeente krijgt een sterk rapport dat op al deze domeinen ver boven het Vlaams gemiddelde ligt. Enkel de fietsinfrastructuur krijgt een onvoldoende, maar daar wordt aan gewerkt. Uit de resultaten van deze nieuwe Vlaamse gemeentemonitor blijkt alvast dat de tevredenheid van onze inwoners en hun vertrouwen in ons gemeentebestuur is verder gestegen ten opzichte van het vorige rapport uit 2018.

Via deze link kan je het volledig rapport raadplegen: https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be

Gepubliceerd opmaandag 21 jun 2021 om 10:04