Gildegarde Glabbeek schenkt 1.000 euro aan het goede doel

Op 25 november 2023 organiseerde carnavalsvereniging De Gildegarde uit Glabbeek haar jaarlijkse bal met aanstelling van de nieuwe prinses van Glabbeek, Carina Pira. Zij mag als prinses Carine I van Glabbeek een jaar lang de vereniging vertegenwoordigen op alle carnavalsactiviteiten. Maar er was dit jaar nog veel meer te vieren.
 
In het carnaval is het de gewoonte dat carnavalsverenigingen ieder jaar een prins, prinses of prinsenpaar aanstellen. Maar in het Duitse Keulen, werd er al jaren terug, naast de prins, de hoogste titel in het carnaval, ook een jonkvrouw en een boer verkozen. Traditioneel is de prins de beschermheer van de stad tijdens de carnavalsperiode, de jonkvrouw symboliseert de onaantastbaarheid en de boer, met zijn 125 pauwenveren op zijn hoed, staat symbool voor de onsterfelijkheid van de stad. Samen vormen zij de 3 sterren (Drei-gestirn) van het Keulse carnaval. 
 
Sinds 23 jaar stelt de carnavalskoepel Centrum België jaarlijks een Belgisch Driegestern aan. Dit jaar kreeg de Gildegarde Glabbeek de eer de prins, jonkvrouw en boer voor te dragen: Hans-Werner Hion als prins Hans-Werner I, Marleen Deboes als jonkvrouw Marleentje I en Seppe Lefever als boer Seppe I. Zij mogen het Belgische carnaval vertegenwoordigen in binnen- en buitenland.
 
In navolging van hun Duitse voorbeeld wou ons Belgische Driegestern ook wat organiseren voor het goede doel. Samen met Centrum België lieten zij een speciale pin maken van het Driegestern die zij verkopen op alle carnavalsactiviteiten waar zij aanwezig zijn en waarvan de opbrengst bestemd is voor de Glabbeekse vereniging “Glabbeek Fietst tegen kanker”. 
 
Op het bal afgelopen zaterdag konden ze alvast een cheque van 1.000 euro overhandigen aan schepen Hilde Holsbeeks, meter van “Glabbeek tegen Kanker”, die trouwens ook “meter Tuut-tuut” wordt van de nieuwe carnavalswagen van de Gildegarde en deze samen met de kinderburgemeester Kobe Boogaerts van Glabbeek mocht dopen.

Gepubliceerd opdinsdag 28 nov 2023 om 16:53