Op maandag 24 juni kregen 22 lokale besturen het label Kindvriendelijke Stad of Gemeente toegekend door een jury van experten. 14 gemeenten en steden dienden voor een eerste keer hun dossier in bij de jury: Asse, Boom, Buggenhout, Dilsen-Stokkem, Geetbets, Glabbeek, Izegem, Keerbergen, Lille, Mechelen, Overijse, Stabroek, Waregem en Wingene. En 8 lokale besturen behaalden in 2018 een eerste keer het label en slaagden erin dit nu te verlengen: Aarschot, Beersel, Denderleeuw, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst en Sint-Katelijne-Waver. Steden en gemeenten kunnen zich om de twee jaar kandidaat stellen voor het label van Kindvriendelijke gemeente dat 6 jaar geldig blijft.
Onze jeugd is niet enkel de toekomst, maar zijn ook onze inwoners die we vandaag al een duidelijke stem geven. Zij hebben hun eigen voorkeuren, wensen en meningen voor hun straat, speeltuin buurt of dorp. Volwassenen en ook de politiek maken vaak de fout te praten over hen en niet met hen. We waren in 2013 net daarom één van de eerste gemeenten in de regio die een kindergemeenteraad in het leven riep. Samen met de gemeentelijke jeugdraad gaven we ook hen enorm veel inspraak en participatie in het jeugdbeleid van ons dorp. We luisteren niet alleen naar hen als het gaat over spelen en skaten, maar ook als het gaat over ongelijkheid, duurzaamheid, armoede of mobiliteit. En wat kinderen en jongeren te vertellen hebben, krijgt een duidelijke plek in het beleid. Kinderen en jongeren op die manier benaderen en erkennen werkt enorm versterkend: ze voelen dat ze er toe doen, ze voelen zich hierdoor mede-eigenaar van ons dorp. Het is net voor dit ruim jeugdaanbod en de participatie van onze allerjongste inwonertjes dat we als kleine gemeente het prestigieuze label van Kindvriendelijke gemeente kregen.
De beoordeling of een gemeente al dan niet het label krijgt gebeurd door een jury van experten in kinderrechten, lokaal beleid en de leefwereld van kinderen en jongeren. 14 organisaties vormen hiervoor de stuurgroep van het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten: het agentschap Opgroeien, AP Hogeschool, Bamm, Bataljong, Demos, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, de Gezinsbond, HoGent, Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi), Kind en Samenleving, het Kinderrechtencommissariaat, UNICEF België, UGent en VVSG.