Bij een woningbrand eind verleden jaar in onze gemeente bleek alweer eens hoe belangrijk de aanwezigheid van rookmelders in een woning zijn om bij een brand slachtoffers te kunnen vermijden. Woningbranden eisen in ons land elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ‘s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.
Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht in alle Vlaamse woningen en appartementen rookmelders te voorzien, of je ze nu verhuurt of gekocht hebt en er zelf in woont. Dat betekent dat er minstens 1 rookmelder per verdieping geïnstalleerd dient te worden. Ondanks het feit dat het verplicht is, blijkt uit recente cijfers van de wooninspectie dat 11 % van de gecontroleerde huurwoningen in Vlaanderen nog geen rookmelder had hangen op elke verdieping.
En in 30 % van de woningen waar de eigenaars zelf wonen, zou niet op elk verdiep een rookmelder hangen, zouden de batterijen niet tijdig vervangen worden of zou er zelfs helemaal geen enkele melder hangen. Het ontbreken van goed werkende rookmelders op de verplichte locaties zorgt er niet alleen voor dat je minder beschermd bent bij brand, maar ook je verzekering komt niet langer tussenbeide bij eender welke schade door brand.
Je hebt rookmelders met een niet-vervangbare batterij die een levensduur hebben van 10 jaar en je hebt rookmelders met vervangbare batterijen die jaarlijks moeten vernieuwd worden. Maar ook de locatie waar je die rookmelders ophangt is belangrijk. Je moet dus minimaal één rookmelder per verdieping installeren, die bij voorkeur in de (trap)hal of op de vluchtweg hangt. Je bevestigt de rookmelder bij voorkeur aan het plafond op minimaal 30 cm afstand van de wanden.
Kom je gratis rookmelders afhalen op het gemeentehuis!
Tussen 3 en 31 maart 2025 kan elke eigenaar van een woning één rookmelder per verdieping komen afhalen op het gemeentehuis via het aanvraagformulier (je kan dit maar één keer voor elke woning komen afhalen). Het type rookmelder dat je gratis kan krijgen van de gemeente voldoet aan de Belgische-Europese norm NBN EN 14604, is CE-gekeurd en heeft een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
Onderhoud en reiniging van rookmelders:
- Heb je rookmelders met een vervangbare batterij, vervang dan zeker minimaal één keer per jaar de batterijen of als het signaal dat aangeeft.
- Onderhoud de rookmelders door meermaals per jaar op de testknop te drukken.
- Reinig de rookmelders regelmatig goed door al het stof weg te nemen (zo vermijd je valse alarmen).
Extra tips om je woning nog brandveiliger te maken:
- Je kan op eigen kosten er ook voor kiezen nog meer rookmelders te hangen dan diegene die verplicht zijn op elke verdieping. In elke kamer kan je een rookmelder plaatsen, maar plaats er geen in de badkamer of keuken en voorzie er eentje in de directe omgeving ervan.
- Plaats ook een rookmelder in de garage en/of op andere plaatsen waar je elektrische auto’s, fietsen of steps oplaadt.
- Vraag een gratis huisbezoek van een brandpreventieadviseur van de brandweer aan en ontdek hoe je je woning nog brandveiliger kan maken.
Een gratis huisbezoek aanvragen voor controle van de brandveiligheid van je woning bij de brandweerzone kan via www.glabbeek.be/brandveiligheid