Kids-ID

De Kids-ID is een identiteitsbewijs voor kinderen jonger dan 12 jaar. Deze kaart is vereist om te reizen binnen Europa en naar een beperkt aantal niet-Europese landen.

De Kids-ID is heel wat meer dan een identiteitsbewijs. Dankzij de elektronische chip en PIN-code kunnen kinderen met de Kids-ID niet alleen veilig chatten op het internet, maar de kaart kan ook gebruikt worden als bibliotheekpas, zwembadabonnement, bij de inschrijving op school of als lidkaart van de sportclub.

De kaart biedt kinderen bovendien extra bescherming in noodgevallen: er kan een uniek telefoonnummer toegevoegd worden waarmee men iemand van de naaste verwanten van het kind automatisch kan bereiken. De ouders kunnen een lijst van maximaal 7 telefoonnummers opgeven, in volgorde van belangrijkheid, die via dit unieke nummer op de kaart gecontacteerd kunnen worden.

Meer informatie over de mogelijkheden van de Kids-ID kan je vinden op de site van Hallo Ouders.

Procedure Kids-ID

De Kids-ID kan aangevraagd worden bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Dit kan gebeuren door één van de ouders, in gezelschap van het kind. Opgepast: je ontvangt hiervoor geen uitnodiging zoals bij de eID. Deze kaart wordt enkel op aanvraag van de ouders of voogd afgeleverd.

De kostprijs van de Kids-ID bedraagt € 8,00. Voor dringende gevallen bestaat er een spoedprocedure: indien de identiteitskaart besteld wordt voor 15u00, kan deze de volgende werkdag vanaf 14u00 al afgehaald worden. De prijs hiervoor bedraagt € 110,00.

De Kids-ID kost € 8,00 (normale procedure) of € 110,00 (spoedprocedure).