Korte Keten op Tournée, tussen Gete en Velpe

Sinds enkele jaren werken we vanuit het Regionaal Landschap Zuid-Hageland met landbouwers samen, zowel op bedrijfsniveau als in de ruime omgeving aan het natuurlijk landschappelijk erfgoed. Nu wil het RLZH ook een steentje bijdragen aan de vraag ‘hoe band boer-consument versterken op den boerebuiten’.

Het initiatief zet dus enkele boeren uit de Velpe- & Gete-vallei in de kijker. Het zijn boeren die elk op hun manier een bedrijfsvoering hebben die agro-ecologisch is. Bij elk van die boeren is er een hoevewinkel en daar zal het aanbod uitgebreid worden met basisproducten van andere boeren en met verwerkte producten uit ‘Straffe Streek’. 

Op 29/01 gaat de eerste editie door op De Vaerendriesch in Kortenaken. Een boerderij met veel aandacht voor het streekras ‘dubbeldoelkoeien’, waarmee zowel vlees als melk wordt geproduceerd.

Op 26/02 gaat de tweede editie door op De Melkerhei in Neerlinter. Een familiebedrijf, waarbij zoon ingestapt is in het bedrijf, zo’n 5 jaar geleden. Zij kozen niet voor schaalvergroting, maar voor zuivelverwerking op het bedrijf. Zoon Pieter is sinds de opstart ook voorzitter van de coöperatie Kortom’Leuven.

Op 26/03 gaat een derde editie door op de locatie van biodynamische bedrijven BiobijBernd (groenten) en Veldkleur (bloemen). Daar is Bernd kortelings met de hoevewinkel gestart, onder het label ‘bio-dynamisch’.

De markt volgt telkens de openingsuren van de hoevewinkels.

Gepubliceerd opmaandag 10 jan 2022 om 15:14