Kleurt je plant bruinzwart? Verdorren de bloesems, bladeren of twijgen? Dan bestaat de kans dat de plant bacterievuur of perenvuur heeft. Meld bij het minste vermoeden deze besmettelijke en schadelijke plantenziekte via het webformulier van het meldpunt bacterievuur. Zo brengt de provincie Vlaams-Brabant de haarden in kaart en onderneemt ze actie.
Welke planten lopen risico? Naast appel- en perenbomen zijn de tuinplanten mispel, meidoorn of lijsterbes erg gevoelig. Staat jouw aangetaste plant niet tussen het lijstje van waardplanten voor bacterievuur? Dan is het een andere aandoening. Bacterievuur komt in sommige streken meer voor dan in andere. In het verleden werd 90% van de infecties in de provincies vastgesteld in het Hageland.
De ziekte heeft vooral een grote impact op fruittelers. Soms moeten volledige boomgaarden vernietigd worden waardoor telers geen inkomsten hebben. Eens de ziekte opduikt, verspreidt ze zich als een lopend vuurtje naar andere plantages. Daarnaast is ze ook nadelig voor tuinen, openbaar groen en ons landschap.
De provincie bekijkt op basis van de doorgegeven informatie of het nodig is om over te gaan tot een staalname. Deze is volledig kosteloos. De behandeling na een positieve staal bestaat meestal uit het wegsnoeien van de besmette delen en verbranden van het snoeisel.
Het meldpunt en meer informatie vind je op www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur .