Oproep 2024! Nomineer verdienstelijke inwoners op vlak van sport, cultuur en erfgoed!

De gemeente Glabbeek zet dit voorjaar opnieuw haar inwoners in de kijker die zich de voorbije periode verdienstelijk hebben getoond op het vlak van sport of cultuur. Tijd dus voor een oproep naar kandidaturen voor de editie 2024. Die zal op vrijdag 31 mei 2024 plaatsvinden tijdens een boeiend Sport- en Cultuurgala in evenementenhal Hangaar 44. 

Er worden in de twee domeinen verschillende prijzen uitgereikt:

Cultuurprijzen

 1. De eigenlijke Cultuurprijs. Het gemeentebestuur en de cultuur- en erfgoedraad kunnen een Cultuurprijs, goed voor een oorkonde en een geldprijs van 375 euro, uitreiken aan een individu, vereniging of groep van mensen uit onze gemeente, die zich de voorbije drie jaar uitzonderlijk hebben ingezet voor het culturele leven in Glabbeek.
 2. De Startersprijs. Deze prijs, goed voor een oorkonde en een geldprijs van 125 euro, kan uitgereikt worden aan een inwoner van de gemeente of aan een vereniging die aangesloten is bij de cultuur- en erfgoedraad. Ook verenigingen die bij de cultuur- en erfgoedraad een aanvraag tot erkenning hebben ingediend, komen in aanmerking. De kandidaten hebben in de loop van drie kalenderjaren voorafgaand aan de uitreiking op cultureel vlak een beloftevolle start gemaakt met ruime weerklank voor Glabbeek.
 3. De Lifetime Achievement Award Cultuur & Erfgoed. Deze prijs, goed voor een oorkonde en een trofee, kan worden uitgereikt aan een inwoner of vereniging die jarenlang een bijzondere culturele bijdrage heeft geleverd voor Glabbeek.
 4. Een Lifetime Achievement Award Erfgoed. Deze prijs, goed voor een oorkonde en een trofee, kan worden uitgereikt aan een inwoner of vereniging die jarenlang een bijzondere bijdrage heeft geleverd op vlak van cultuur of erfgoed.

Sportprijzen

 1. Sportman: Al de personen van het mannelijke geslacht die de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben op het moment van hun prestatie. Deze prijs is goed voor een oorkonde en een trofee.
 2. Sportvrouw: Al de personen van het vrouwelijke geslacht die de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben op het moment van hun prestatie. Deze prijs is goed voor een oorkonde en een trofee.
 3. Beloftevolle jongere: Al de personen die de leeftijd van 16 jaar niet hebben bereikt op het moment van hun prestatie. Deze prijs is goed voor een oorkonde en een geldprijs van 125 euro.
 4. Sportclub of sportploeg: Zodra de kandidatuurstelling uit meer dan 1 persoon bestaat. Deze prijs is goed voor een oorkonde en een geldprijs van 375 euro.
 5. Lifetime Achievement Award: Deze prijs is goed voor een trofee.
  a.    Een persoon die zich al heel wat jaren echt inzet en actief is, in gelijk welke sporttak of sportvereniging.
  b.    Een sportvrijwilliger die zich speciaal in de kijker wist te plaatsen in functie van de club.

Een kandidatuur indienen?

Elke inwoner van Glabbeek kan een kandidaat voordragen. Ook verenigingen die aangesloten zijn bij de cultuur- en erfgoedraad en de sportraad kunnen een kandidatuur indienen. De prestaties die aanleiding geven voor een kandidatuur moeten zijn geleverd in de periode van juni 2022 tot mei 2024, behalve voor de Lifetime Achievement Awards.

Kandidaturen voor de cultuurprijs kun je schriftelijk indienen bij de cultuurdienst, t.a.v. de voorzitter van de cultuur- en erfgoedraad, Grotestraat 33 in 3380 Glabbeek of via e-mail naar cultuur@glabbeek.be

Kandidaturen voor de sportprijs kun je schriftelijk indienen bij de sportdienst, t.a.v. de voorzitter van de sportraad, Grotestraat 33 in 3380 Glabbeek of via e-mail naar sport@glabbeek.be.

De kandidaturen moeten gemotiveerd zijn en met duidelijke argumenten ondersteund. Ze vermelden uiteraard de naam en woonplaats van de kandidaat of de zetel van de voorgedragen vereniging. De motivering moet de jury toelaten om de waarde van de kandidatuur grondig te onderzoeken. De kandidaturen kunnen daarom worden ondersteund met bijlagen zoals persartikelen, audiovisueel materiaal en brochures. De uiterste datum van indiening is 15 april 2024.

Meer over de Cultuurtrofee André Debecker...

Meer over de Sporttrofee Fons Hendrickx...

Meer info

Dienst Cultuur en Erfgoed: 016/77.93.93, cultuur@glabbeek.be
Dienst Sport: 016/77.29.28, sport@glabbeek.be
Het volledige reglement vind je op deze pagina.

Gepubliceerd opmaandag 8 jan 2024 om 14:04