BuurtZorgHuis Herberg Stanske in Zuurbemde werd officieel geopend

In aanwezigheid van leden van de raad van bestuur van jeugdhulpverleningsorganisatie vzw Sporen en een delegatie van het gemeentebestuur opende burgemeester Peter Reekmans op zaterdag 6 mei 2023 officieel het nieuw BuurtZorgHuis Herberg Stanske in Zuurbemde. 

Buurtzorghuis Herberg Stanske is een innovatief nieuw project van de vzw Sporen dat bestaat uit een café/winkel met lokale producten en is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar zowel jongere, gezinnen, buren, ouderen tot rust kunnen komen. Daarnaast is het een zorgplek met een uniek aanbod in dagbesteding en logies voor tijdelijke opvang in het kader van jeugdhulp. In het pand was tussen 1920 en 1987 al eerder een kruidenierswinkel, verfwinkel en café, in de volksmond bekend als “bij Stanske”. De nieuwe eigenaars behielden de authenticiteit van de vroegere kruidenierswinkel en café. 

De vzw Sporen zet ook op deze nieuwe locatie in Zuurbemde in op alternatieve en verbindende leertrajecten voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Begeleiders komen met jongeren individueel of in kleine groepjes enkele momenten per week samen, waar ze samen met de jongere(n) op weg gaan, doormiddel van workshops, spontane acties, rustmomenten, gesprekken enzovoort. Het biedt voor jongeren een mogelijkheid om tot rust te komen in een dorpse omgeving, waar weinig moet en veel mogelijk is. Door op een site te komen waar ook andere activiteiten voor diverse doelgroepen en leeftijden doorgaan ontstaan er nieuwe en andere kansen tot ontmoeten, verrijking, inspiratie en creatie. Vzw Sporen investeert momenteel nog in een volledige opwaardering van het volledige huis, waar ze op middellange termijn zes logeerkamers voor tijdelijke jeugdopvang zullen realiseren. 

Gepubliceerd opmaandag 8 mei 2023 om 07:54