Orgaandonatie

Wachten op een orgaan dat je leven kan redden ... het zal je maar overkomen. Jaarlijks sterven in ons land ongeveer 100 mensen die wachten op orgaantransplantatie.

Waar wacht jij dan nog op? Een extra woordje uitleg? Na je overlijden kan de medische wereld je organen gebruiken voor transplantatie. Het wegnemen van deze organen gebeurt met het grootste respect voor je lichaam en met de nodige bezorgdheid voor de gevoelens van familieleden.

Geïnteresseerd? Er geldt steeds de stilzwijgende toestemming: als je je niet vooraf verzet, acht men je bereid om je organen af te staan na je dood. Familieleden kunnen hiertegen bezwaar aantekenen.

Daarnaast kan je ook uitdrukkelijk toestemmen of weigeren in het afstaan van je organen. Bij dergelijke toestemming kunnen je nabestaanden zich niet meer verzetten tegen de verwijdering van je organen na overlijden.

Om deze verklaring af te leggen, ga je langs bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Daar maken de medewerkers voor jou een formulier op waarvan de gegevens overgenomen worden in het rijksregister. Zo staat genoteerd wat jouw uitdrukkelijke wens was.

Meer informatie over orgaandonatie kan je vinden op www.beldonor.be.