Reispaspoort

Reisdocumenten

Als je een reis plant, is het belangrijk om na te kijken welke officiële reisdocumenten je nodig zal hebben. Voor Europese landen volstaat de identiteitskaart, andere landen eisen meestal een paspoort en soms ook een visum en/of certificaat van inenting. Inlichtingen hierover kan je navragen bij de ambassade van het te bezoeken land of bij de reisagent. Je kan ook de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen om gegevens over de vereiste documenten per land terug te vinden.

Identiteitskaart als reisdocument

De gewone identiteitskaart volstaat als reisdocument in de lidstaten van de Europese Unie, sommige aangrenzende staten en enkele verre landen die toeristische trekpleisters zijn.

Kinderen onder de 12 jaar hebben nog geen identiteitskaart. Ouders kunnen voor deze kinderen een "Kids-ID" met pasfoto aanvragen bij de dienst burgerzaken (kostprijs: € 8,00). Dit verschaft hun echter geen toegang tot alle landen waar Belgen vanaf hun twaalfde met de gewone identiteitskaart binnen mogen. Soms hebben deze kinderen een bijkomend paspoort nodig waar mensen ouder dan 12 jaar gewoon gebruik kunnen maken van hun identiteitskaart. Als ze meereizen naar landen waar een reispas vereist is voor de ouders, hebben ze zelf ook een reispas nodig.

Verwar de identiteitskaart niet met een paspoort. Een paspoort - door sommigen ook wel 'reispas' genoemd - is een  boekje dat als geldig reisdocument erkend wordt door alle landen van de wereld.

Paspoort (Reispas)

Een geldig paspoort is vereist voor reizen naar alle landen waarvoor de identiteitskaart niet volstaat. Vraag vooral ruim op tijd voor uw vertrek een nieuw paspoort aan en hou rekening met de tijd die nodig is om een visum te verkrijgen. Personen die vaak op de laatste minuut een bestemming kiezen doen er goed aan ervoor te zorgen dat hun paspoort nog steeds minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimum geldigheidsduur die bepaalde landen eisen.

Procedure

De aanvraag van een nieuw paspoort gebeurt strikt persoonlijk. Daarbij zorg je voor een kleurenpasfoto van goede kwaliteit op een volledig witte achtergrond. De betaling dient te gebeuren bij de aanvraag.

Let op! Pasfoto's moeten voldoen aan de ICAO-norm! Meld dit zeker aan de fotograaf, hij is normaal op de hoogte van deze voorschriften.

Wie nog in het bezit is van een vorig paspoort, dient dit in te leveren bij de aanvraag, ook als dit vervallen is. De geldigheidsduur voor een paspoort is 7 jaar bij volwassenen, 5 jaar bij minderjarigen.

Bij een normale aanvraag bedraagt de levertijd maximaal 7 werkdagen. Voor dringende gevallen is er een spoedprocedure, dan bedraagt de levertermijn maximaal 2 werkdagen.

 Normale aanvraag (max. 7 werkdagen)Spoedprocedure (max. 2 werkdagen)
Volwassenen70,00 euro245,00 euro
Minderjarigen40,00 euro215,00 euro