SABAM en Billijke Vergoeding

Terwijl SABAM de rechten van auteurs beschermt, is de billijke vergoeding in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de prestaties van uitvoerders en producenten.

Unisono: Regel SABAM en de Billijke Vergoeding in een keer

Sinds 1 januari 2020 regel je SABAM en de Billijke Vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Je hoeft niet langer twee aparte licenties aan te vragen voor de auteursrechten (SABAM) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Ook wanneer je audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken, kan je via Unisono je licentie aanvragen.

Wat is SABAM?

SABAM is een vergoeding voor de artiest (auteursrecht) voor openbare uitvoeringen van hun werk (zowel live als opgenomen). Dat geldt voor muziekstukken, theater, beeldende kunst, dans, enz. Uitzondering: als de muziekgroep enkel eigen nummers (dus geen covers) speelt, moet je geen SABAM betalen. Voor openbare en privéfuiven moet je SABAM betalen.

Het tarief is afhankelijk van de inkomprijs, drankprijs en oppervlakte van de fuifzaal (bv. hoe hoger de inkomprijs, hoe hoger de SABAM-kosten). Extra tip: gebruik je maar een deel van de fuifzaal, geef dan enkel die oppervlakte door aan SABAM en vermeld dat je een deel van de zaal afgebakend hebt.

Als je geen inkom vraagt en de fuifzaal het tarief 'danscafé' betaalt, dan moet je geen SABAM betalen! Bij polyvalente zalen komt dit tarief zelden voor, wel bij zalen met commercieel karakter. Vraag het na bij de uitbater van de zaal.

Wat is de billijke vergoeding?

De billijke vergoeding is een vergoeding voor de uitvoerders en de producenten van de muziekstukken. Die moet je betalen (bovenop SABAM) als je muziek op platen of CD’s speelt op openbare plaatsen.

Het kan zijn dat de zaaluitbater een jaarlijkse forfait dans betaalt. Jouw bijdrage voor billijke vergoeding voor je fuif zit dan al in de huurprijs van de zaal. Of dat het geval is, staat duidelijk in het huurcontract van de fuifzaal. Ook voor een privéfuif moet je billijke vergoeding betalen.