Sporttrofee Fons Hendrickx

De Sporttrofee Fons Hendrickx, ook wel bekend als "het Fonske," werd in de jaren '90 in het leven geroepen om verdienstelijke sporters en sportverenigingen te eren. Dit bronzen beeldje, ontworpen door dorpsgenoot en kunstenaar Luc De Blick, is de meest belangrijke sportonderscheiding die door de gemeente wordt uitgereikt.

Het beeldje "het Fonske" dient als een blijvende hommage aan Fons Hendrickx, een groot dorpsgenoot die de eerste voorzitter was van de gemeentelijke sportraad. Helaas is hij op een te jonge leeftijd overleden. Na zijn overlijden in 1999 heeft toenmalig schepen van sport Jos Vicca besloten om zijn nagedachtenis levendig te houden door middel van deze bijzondere sporttrofee.

Fons had een groot hart voor ons dorp en voor sport. Zijn sporthart blijft door “het Fonske” vandaag verder kloppen in dit beeldje. Dit beeldje geeft uitstraling van prestatie, beheersing, uithouding, vastberadenheid en toewijding. Alle sporters die ooit dit beeldje kregen, bewezen ruimschoots over deze kwaliteiten en een groot sporthart te beschikken.

Beeldhouwer Luc De Blick schreef de volgende overwegingen toen hij het beeldje ontwierp:
“Het Fonske”
De vorm van een opklimmende spiraal roept beweging en actie op.
De bol is een bal, rond de bal is er het spel. Sport als spelen, als ontspanning. 
Is de bol een oog? Oog hebben voor beweging, sport, organisatie.
De schelp is een doel. De bal recht op het doel af, de bal in het doel.
Of komt uit de schelp een parel? De parel zijn in een discipline.