Houd partnergeweld niet verborgen!

Publicatiedatum: 23/11/15

25 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen.  Internationaal wordt dan stilgestaan bij het grootste geweldprobleem waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, huiselijk geweld, het geweld dat achter de voordeur plaatsvindt en onze samenleving in haar kern treft.

Partnergeweld is onaanvaardbaar maar komt nog te vaak voor.
Het kent ook vele gezichten: fysiek geweld zoals slaan en stampen, maar net zo goed bedreigingen, schelden, seksueel misbruik of het vernielen van persoonlijke eigendommen door de (ex)partner.  Het kan overal voorkomen ongeacht leeftijd, opleiding, land waar je geboren bent,… Zowel mannen als vrouwen kunnen slachtoffer of dader zijn al worden vooral vrouwen getroffen.
De schaamte en de pijn die deze slachtoffers ervaren maakt het voor hen  erg moeilijk om erover te praten en hulp te zoeken.

Onze gemeente werkt op 25 november mee aan de provinciale campagne tegen partnergeweld onder het motto ’14 % van alle vrouwen draagt ‘m ook als de zon niet schijnt’. Mishandelde vrouwen zetten vaak uit schaamte een zonnebril op om de verwondingen aan hun ogen te verbergen.
We willen hiermee aandacht vragen voor de onzichtbaarheid van partnergeweld.  Zwijgen en verbergen helpt niet ! .   

De blikvangers van de campagne zijn zonnebrillen met de duidelijke boodschap ‘Aanvaard geen geweld in je relatie’ en relatietesten.  Deze zonnebrillen en relatietesten worden uitgedeeld op ….

Iedereen kan terecht op de hulplijn bij misbruik, geweld en kindermishandeling (tel. 1712) , of bij tele-onthaal (tel. 106) of een CAW (www.CAW.be) voor informatie, advies of directe hulp.  Slachtoffers, maar ook plegers, kinderen, familie, buren en andere betrokkenen.

Deel deze pagina
Afdrukken