Gemeente helpt je besparen op elektriciteit die alweer fors duurder wordt!

Publicatiedatum: 20/01/16

U heeft ongetwijfeld al gemerkt dat uw elektriciteitsrekening flink wat duurder uitviel dan u gewend was. Bovendien zal die rekening in 2016 zeker nog verder stijgen. We proberen hier even te verklaren hoe dat komt.

De prijsstijging is het gevolg van een hele reeks wijzigingen in de verschillende onderdelen van de stroomfactuur. Al in september 2015 werd het btw-tarief verhoogd van 6% naar 21%. Vanaf 1 januari wordt de gratis elektriciteit afgeschaft en nog dezelfde maand gaan de distributietarieven voor elektriciteit naar omhoog. Bovendien stijgt ook de energiekost zelf. Vanaf maart 2016 komt daar nog de zogenaamde Turteltaks bovenop, een extra heffing door de Vlaamse regering.

De eigenaars van zonnepanelen betalen sinds juli 2015 een bijdrage om de opgewekte elektriciteit van hun installatie op het net te zetten. Ook deze bijdrage stijgt aanzienlijk vanaf 1 januari.

Doe de V-test

De beste manier om te besparen op je energiefactuur is natuurlijk  minder energie verbruiken. Maar het is ook altijd nuttig om energieleveranciers te vergelijken en uit te zoeken welke leverancier het beste bij jouw verbruikersprofiel past. De tarieven van de leveranciers voor aardgas en elektriciteit veranderen immers constant. Daarom is het aangewezen om minstens éénmaal per jaar de vergelijking te maken. Dat kan heel eenvoudig met de V-test van de VREG. Gewoon even surfen naar www.vreg.be/doe-de-v-test-voor-gezinnen.

Wie kan me helpen?

Kom langs op wooninfopunt op het gemeentehuis elke maandag van 9 tot 12 uur. De informatiedeskundige zal je helpen met de vergelijking. Het enige wat jij hoeft te doen is je laatste jaarlijkse factuur (globale afrekening, eindafrekening) van je huidige aardgas- en/of elektriciteitsleverancier mee te brengen. Contactgegevens: 016 63 95 66 of 0497 63 87 92 of 0495 54 62 91, info@hartjehageland.be, www.hartjehageland.be

Of kom hiervoor langs op het gemeentehuis elke maandagavond tussen 18 en 20 uur bij burgemeester Peter Reekmans of schepen Kris Vanwinkelen.

Deel deze pagina
Afdrukken