Glabbeek informeert en helpt inwoners bij berekening nieuwe waterfactuur!

Publicatiedatum: 20/01/16

Vanaf 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle Vlaamse drinkwaterbedrijven de waterfactuur voortaan op dezelfde manier moeten berekenen.
Via uw waterfactuur betaalt u voor de productie en de levering van uw drinkwater, de afvoer van uw afvalwater en de zuivering van uw afvalwater. De nieuwe berekening geldt voor de deze drie delen van de waterfactuur en bestaat uit:

  • een vastrecht met een korting per gedomicilieerde
  • een basistarief voor het basisverbruik
  • een comforttarief voor het comfortverbruik.

Vóór 1 januari 2016 kreeg elke gedomicilieerde 15 m³ water gratis. Dit stopt vanaf 1 januari 2016.
Er komt wel een korting op het vastrecht. In de praktijk komt dit vastrecht neer op:

  • Vastrecht drinkwater: 50 euro en korting op dit vastrecht per gedomicilieerde: 10 euro
  • Vastrecht gemeentelijke bijdrage afvoer: 30 euro en korting op dit vastrecht per gedomicilieerde: 6 euro
  • Vastrecht bovengemeentelijke bijdrage zuivering: 20 euro en korting op dit vastrecht per gedomicilieerde: 4 euro

De korting geldt voor maximaal vijf gedomicilieerde personen per wooneenheid. De totale korting kan dus maximaal even hoog zijn als het aangerekende vastrecht.

Voor het basisverbruik wordt een basistarief van 1,48 euro per m³ aangerekend. Dit geldt voor 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde per jaar.
Voor al het water dat méér verbruikt wordt dan het basisverbruik, wordt het comforttarief aangerekend. Het comforttarief bedraagt twee keer het basistarief, in dit geval dus 2,96 euro per m³.

Heeft u recht op een sociale korting?

De voorwaarden om recht te hebben op een sociale korting blijven ongewijzigd, maar de berekening is wel veranderd. Indien u in aanmerking komt voor een sociale korting, wordt de factuur eerst op de gewone manier berekend. Daarna krijgt u voor elk onderdeel een korting van 80%. Normaal gezien gebeurt deze verrekening automatisch. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de klantendienst van De Watergroep.

Meer info?

Neem zeker een kijkje op www.dewatergroep.be/mijnfactuur. Voor vragen over uw concrete situatie kan u contact opnemen met de klantendienst via mail aan info@dewatergroep.be of telefonisch naar 02 238 96 99. Op de website van VMM kunt u zelf berekenen wat de nieuwe tariefstructuur betekent voor uw waterfactuur: www.vmm.be/data/bereken-je-waterfactuur.

Inwoners die hierbij hulp wensen kunnen steeds terecht op het gemeentehuis van Glabbeek elke maandagavond van 18 tot 20 uur bij schepen Hilde Holsbeeks!

Deel deze pagina
Afdrukken