Burgemeester Glabbeek roept inwoners op om aan brandpreventie te doen

Publicatiedatum: 11/04/16

Gisterenavond was er in deelgemeente Bunsbeek een zware woningbrand omstreeks 23 uur en gelukkig was de bewoner nog wakker en kon hij door een uitval van de elektriciteit de brand zeer snel opmerken. De bewoner kon snel zijn woning verlaten en de brandweer was bijna onmiddellijk ter plaatse. Maar het had veel erger kunnen aflopen mocht de bewoner al slapen was geweest. Elke woningbrand is namelijk een brand teveel en vaak staan we machteloos als het noodlot toeslaat. Maar we kunnen er wel allemaal voor zorgen dat we woningbrand kunnen overleven. Want als er 's nachts brand uitbreekt heeft men heel weinig kans om tijdig wakker te worden. Want als men slaapt, ruikt men namelijk niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is enorm verstikkend. Bewoners hebben maar 3 minuten om de woning te verlaten. Jaarlijks sterven er in België meer dan 100 mensen door woningbranden. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) doet daarom een oproep aan alle inwoners om te investeren in brandpreventie van de eigen woning door rookmelders te plaatsen. Want rookmelders kunnen levens redden bij een woningbrand. Een rookmelder kan je al kopen vanaf 30 euro in bijna alle elektro- en doe-het-zelfzaken.

Welke rookmelders koop je best en hoe installeer je ze correct?
Best koop je rookmelders met de labels CE en EN14604 die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Rookmelders werken alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, neem daarom deze tips ter harte: Alle woningen zijn veiliger als men ze beschermt met meerdere rookmelders. Plaats 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis. Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus niet aan te raden. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Men kan hier kiezen voor een thermische rookmelder. Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken. Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan ze hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is. Test de rookmelder na dat je hem geplaatst hebt.

Meer info op: www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/huren-en-verhuren/rookmelders-verplicht-nieuwe-woningen-huurwoningen-en-kamers

Deel deze pagina
Afdrukken