Vliegtuigwrak uit WO II gevonden in ondergrond Bunsbeek

Publicatiedatum: 18/04/16

Op zaterdag 16 april 2016 deed het gemeentebestuur van Glabbeek i.s.m. het Planehunters Recovery Team Belgium een eerste vooronderzoek op de locatie van de gecrashte Engelse bommenwerper tijdens WO II in deelgemeente Bunsbeek. Door de locatie van de crash volledig te detecteren en scannen met dieptemeters tot op een diepte van 7 tot 8 werd al onmiddellijk resultaat bereikt. Het onderzoeksteam kon het vliegtuig in de ondergrond volledig detecteren en afbakenen waardoor de juiste locatie en diepte van het wrak nu bekend is. Er werden ook al meerdere onderdelen van de vliegtuigstaart gevonden en opgegraven. De komende weken zal er een nieuwe bodemscan gebeuren om te onderzoeken of er al dan niet nog bommen in het vliegtuig in de ondergrond zitten.

Deze Engelse 4-motorige zware bommenwerper type Lancaster van het 514de RAF squadron is door een defect neergestort op 5 maart 1945 omstreeks 15 uur in de Pamelenstraat (net achter de Velpe) in deelgemeente Bunsbeek. Dit vliegtuig was op maandag 5 maart 1945 om 10.35 uur opgestegen in Waterbeach Cambridge (Engeland) met 169 andere bommenwerpers en was onderweg naar Gelsenkirchen in de Duitsland voor een aanval op een benzineraffinaderij. Het toestel stortte neer op 10 meter van de weg en nog in leven zijnde ooggetuigen van deze crash zagen dat het toestel met de neus naar beneden neergestort was en volledig in de drassige grond aan de Velp verdween. Dit gigantisch groot vliegtuig met een lengte van 21,18 m, een hoogte van 5,97m, een spanwijdte van 31,09 m en een gewicht van 29.000 kg steekt nog steeds in de ondergrond en men ziet ook ter plaatse nog een duidelijk niveauverschil in de weide waar de inslag was. Door de natte ondergrond verwachten experten dat dit vliegtuigwrak goed bewaard gebleven is de voorbije 70 jaar. De zeven inzittenden piloot Holman Kerr (23j), sergeant William Marsden (20j), navigator Sidney Smith (21j), officier Frank Clarke, sergeant Allan Olsen (20j - Australië), sergeant Christopher Hogg (20j) en sergeant Herbert Thomas (23j - Jamaica) kwamen om tijdens de crash. Ze werden allen begraven op het militair kerkhof in Heverlee en kregen postuum de oorlogsdecoraties ‘War Medal’ en ‘Star’.

De slachtoffers kregen alle 7 graven op het militair kerkhof in Heverlee, maar enkel de lichamen van navigator Sidney Smith en officier Frank Clarke werden destijds gevonden en begraven. Wij gaan nu ook met het grootste respect de lichamen bergen van de 5 andere slachtoffers. We hebben hiervoor contact met de ambassades van het Verenigd Koninkrijk en Australië die met de gemeente Glabbeek zullen samenwerken om deze oorlogsslachtoffers waardig naar hun laatste rustplaats op het militair kerkhof van Heverlee te brengen.

Deel deze pagina
Afdrukken