Werelddag van verzet tegen armoede

Publicatiedatum: 17/10/16

17 oktober: werelddag van verzet tegen armoede !

Naar aanleiding van deze dag organiseerde het OCMW van Glabbeek op zaterdag 15 oktober voor het tweede jaar op rij een fakkeltocht. 

We organiseren deze om belangstelling te tonen voor het probleem van het toenemend aantal minderbedeelden, spijtig genoeg ook in Glabbeek. Ik ga u niet onderdompelen in cijfers maar wil toch even uw aandacht vestigen op de campagne ‘INVESTEREN IN WONEN’, van het NETWERK TEGEN ARMOEDE.

Het thema woonnood is brandend actueel en daarom zijn we in Glabbeek volop bezig met het verwerven van sociale huur- en koopwoningen. Vanuit het OCMW is er een samenwerking met het sociaal verhuurkantoor Hageland. Zo worden er in onze gemeente momenteel 14 kwalitatief, betaalbare woningen op de private huurmarkt gehuurd door het SVK en doorverhuurd aan sociaal kwetsbare inwoners. Daardoor kunnen wij voor deze mensen een huisvesting aanbieden aan een prijs die lager ligt dan deze van de private huurmarkt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een huursubsidie te verkrijgen. Ik geef ook nog even mee dat u, via Hartje Hageland, die elke week een zitdag hebben op het gemeentehuis, een subsidie kan vragen om aanpassingen aan uw huis te laten doen als u een dagje ouder wordt. Bij IGO kan u dan weer een zeer goedkope, en in sommige gevallen zelfs, een gratis energielening aangaan. Want mensen die te veel moeten uitgeven aan een huurwoning houden te weinig over voor andere basisbehoeften zoals voeding, dokter, school, vervoer enz. Meer dan 1 op de 10 Vlaamse gezinnen leeft daardoor in armoede. Dat merken wij helaas ook in Glabbeek. Het aantal mensen dat moet rondkomen met een leefloon of dat in budgettaire problemen komt, neemt jaar na jaar toe, mede door maatregelen vanuit de regering. In uiterste nood kunnen zij, na sociaal onderzoek, aanspraak maken op voedselpakketten die ons ter beschikking gesteld worden door het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen. In 2015 heeft het OCMW van Glabbeek 2 verdeelrondes gehouden. Wij bereikten daarbij 29 gezinnen bestaande uit 46 volwassenen en 34 kinderen. Tot daar de cijfers.

De jeugdbeweging KSJ heeft gereageerd op onze oproep om een standje te zetten. Zij verkochten zelfgemaakte cake en pompoensoep, chocomelk en een ruim assortiment aan jenevers. Op die manier willen ze de kinderen uit hun vereniging, die het wat minder hebben, ondersteunen. Een mooi initiatief! Veel deelnemers steunden de KSJ door bij hen langs te gaan en hun goed hart te laten zien.

Na afloop van het fakkeltocht konden de aanwezigen ook nog genieten van een optreden van Matz en van Remy en Luc.

We willen iedereen die aan de fakkeltocht deelnam en meewerkte van harte danken. 

file-page1
Klik om te vergroten

file-page2
Klik om te vergroten

Deel deze pagina
Afdrukken