Gecrashte Engelse bommenwerper wordt opgegraven in Bunsbeek

Publicatiedatum: 21/10/16

Op 11 november begint de opgraving van de Lancaster die meer dan 71 jaar geleden neerstortte bij de Velpe. Het gemeentebestuur motiveert zijn beslissing om dit delicate werk alsnog te laten doorgaan in de eerste plaats met de bedenking dat de slachtoffers die nog in de ondergrond zitten nu eindelijk een waardig graf verdienen.

De Lancaster NN775 van het 514de RAF Squadron, die op 5 maart 1945 omstreeks 15 uur neerstortte in de Pamelenstraat, zal tijdens het weekend van 11, 12 en 13 november worden opgegraven. Dat het werk net op de symbolische datum 11 november wordt aangevangen, is natuurlijk geen toeval. Die dag zal er om 9.10 uur een kort eerbetoon met bloemenhulde zijn door het gemeentebestuur en een vertegenwoordiging van het leger in aanwezigheid van de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en van Australië. Vervolgens wordt met het uitgraven begonnen.
Het vliegtuig was om 10u35 opgestegen in Waterbeach Cambridge (Engeland) met 169 andere bommenwerpers en was onderweg naar Gelsenkirchen voor een aanval op een benzineraffinaderij. Het toestel stortte echter onderweg neer en verdween in de drassige ondergrond van een weide in de Pamelenstraat. De zeven inzittenden kwamen om: piloot F/O Holman Kerr (23j), Sgt William Marsden (20j), navigator F/Sgt Sidney Smith (21j), F/O Frank Clarke, F/Sgt Allan Olsen (20j - Australië), Sgt Christopher Hogg (20j) en Sgt Herbert Thomas (23j - Jamaica). Enkele bemanningsleden van de NN775 rusten reeds in een gemeenschappelijk graf op het militair kerkhof van het Britse Gemenebest te Heverlee. Na de opgraving zullen we ook de lichamen van de andere bemanningsleden, die nog in de ondergrond zitten, overbrengen naar hun laatste rustplaats.

Het gemeentebestuur van Glabbeek startte de zoektocht naar de gecrashte Lancaster NN775 nadat André Bruyninckx en Ben Cleynen (beiden afkomstig uit Bunsbeek) grondig opzoekwerk omtrent het ongeluk hadden verricht. Het gemeentebestuur werkt voor de opgraving van het vliegtuigwrak samen met een 30-tal vrijwilligers van het ‘Planehunters Recovery Team Belgium’ en het ‘Belgian Aviation History Association Archaeology Team’ (Bahaat). Na grondig vooronderzoek sinds april kan nu begonnen worden met de eigenlijke opgraving onder begeleiding van archeoloog Simon Verdegem, bekend van het boek en het VRT-programma ‘Onder Vlaamse velden’, en van een explosievendeskundige van Bom-Be.

De opgegraven wrakstukken zullen worden overgedragen aan het museum van de luchtmachtbasis Waterbeach, waar het vliegtuig opgestegen was. Maar voor het zover is organiseert de gemeente Glabbeek in 2017 nog een grote tentoonstelling over WO II, waarbij het opgegraven vliegtuigwrak centraal zal staan.

Tijdens de opgraving zal er in de Pamelenstraat éénrichtingsverkeer gelden. Nabij de graafsite mag er niet worden geparkeerd, en uiteraard is de locatie zelf verboden terrein voor onbevoegden. Geïnteresseerden kunnen wel vanaf de straat de werkzaamheden volgen.

Meer info

Burgemeester Peter Reekmans, 016/77.29.21, burgemeester@glabbeek.be of dienst erfgoed, 016/77.93.93, alain.goyens@glabbeek.be

Op de foto: enkele bemanningsleden van de Lancaster NN775 die in Bunsbeek crashte.

Deel deze pagina
Afdrukken