Gemeente Glabbeek start opgraving gecrashte Engelse bommenwerper op 11 november 2016 met militaire ceremonie

Publicatiedatum: 7/11/16

Op Wapenstilstandsdag op 11 november 2016 start de gemeente Glabbeek de opgraving van een gecrashte Engelse bommenwerper uit WO II.  Deze Engelse Lancaster NN775 van het 514de RAF Squadron stortte op 5 maart 1945 omstreeks 15 uur neer in de Pamelenstraat in deelgemeente Bunsbeek. De zeven inzittenden kwamen om: piloot Holman Kerr (23j), Sgt William Marsden (20j), navigator Sidney Smith (21j – Jood)), Flight Officer Frank Clarke, Sgt Allan Olsen (20j - Australië), Sgt Christopher Hogg (20j) en Sgt Herbert Thomas (23j - Jamaica). Slechts twee bemanningsleden van de NN775 konden na de crash begraven worden in een collectief graf op het militair kerkhof te Heverlee. Na de opgraving zullen we na 71 jaar nu ook eindelijk de lichamen van de andere bemanningsleden die nog in de ondergrond zitten met groot respect kunnen begraven op hun laatste rustplaats.

Op 11 november 2016 om 9.10 uur start de opgraving met een militaire ceremonie aan de locatie van de crash in de Pamelenstraat in deelgemeente Bunsbeek. Burgemeester Peter Reekmans zal er samen met de provinciale defensiecommandant, de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk, Australië en Israël een bloemenhulde houden. Trompetters zullen de last post spelen terwijl het Honor Guard Team Europe een militaire hulde zal houden.

Na de start van de graafwerken is er om 9.30 uur een herdenkingsviering in de kerk van Attenrode (Doelaagstraat – Glabbeek) waar burgemeester Peter Reekmans een herdenkingsrede zal houden in aanwezigheid van familieleden van enkele slachtoffers. De familieleden van Sidney Smith en Christopher Hogg zullen hierbij zeker al aanwezig zijn. Zij konden hiervoor worden gecontacteerd dankzij het jarenlange opzoekwerk van André Bruyninckx en Ben Cleynen uit Bunsbeek.

Deel deze pagina
Afdrukken