Militaire ceremonies op 11 november 2016 in Glabbeek

Publicatiedatum: 8/11/16

Op vrijdag 11 november 2016 gaan er in Glabbeek twee militaire ceremonies door ter gelegenheid van de opgraving van de Engelse bommenwerper Lancaster NN775.

 • 09.10 uur - Pamelenstraat Bunsbeek (locatie crash)
  Militair eerbetoon met last post en bloemenhulde door burgemeester, de militaire provinciecommandant en de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk  en Australië in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers bij de start van de opgraving.
 • 9.30 uur - Sint-Andrieskerk van Attenrode (Doelaagstraat)
  Herdenkingsviering met herdenkingsrede burgemeester en een getuigenis van een familielid van één van de slachtoffers van de crash van de Lancaster NN775.
 • 13.00 uur - Geleid bezoek van de familieleden op de locatie van de crash tijdens de opgravingswerken.
 • 14.00 uur - Pamelenstraat Bunsbeek (locatie crash)
  Militaire ceremonie (Eternal Watch Ceremony) door de Honor Guard in aanwezigheid van het gemeentebestuur en familieleden van de slachtoffers.
  Deze ceremonie duurt naar het Common Wealth protocol 21 minuten en is de hoogste militaire eerbied die kan geschonken worden aan gevallen soldaten of bemanningsleden uit WOI of WOII, meer bepaald aan zij die in hun laatste momenten alleen waren of stierven in extreme pijn of angst. De Eternal Watch bestaat ook uit een tweede deel : de constante wake zolang de opgravingswerken zich voltrekken. Gedurende de ganse operatie, staat er 24/24 uur een Honor Guard op ceremoniële wacht aan de site.

De Pamelenstraat wordt tijdens de opgravingswerken op 11, 12 en 13 november 2016 voor de locatie van de crash volledig verkeersvrij gemaakt en het is voor onbevoegden verboden de graafsite te betreden. Parkeren kan aan één zijde van de Pamelenstraat komende van de Tiensesteenweg en Steenbergenstraat langs één zijde van de weg. Geïnteresseerden kunnen dus best komen kijken tussen 9 en 9.30 uur en tussen 13.50 en 14.30 uur.

Deel deze pagina
Afdrukken