Tijdens de opgraving van de Lancaster NN775 werden alle lichamen van de bemanningsleden geborgen

Publicatiedatum: 14/11/16

Tijdens de opgraving op 11, 12 en 13 november 2016 van de Engelse bommenwerper Lancaster NN775 van het 514de RAF Bomber Command Squadron die op 5 maart 1945 om 15u in een weide in de Pamelenstraat in deelgemeente Bunsbeek crashte werden gisteren en vandaag de lichamen van alle bemanningsleden geborgen. Na de crash vond het onderzoeksteam in 1945 maar vier lichamen van de zeven bemanningsleden waarvan er slechts twee konden geïdentificeerd worden. Enkel de lichamen van de 21-jarige joodse flight sergeant en navigator Sidney Smith en de bommenrichter Frank Clarke werden destijds geïdentificeerd. Op de andere twee gevonden stoffelijke resten kon er destijds geen naam geplakt worden en drie lichamen bleven achter in de ondergrond van Glabbeek.

Vandaag kunnen we bijna quasi zeker aan de hand van de vindlocatie zeggen dat gisteren het lichaam van de 20-jarige Sergeant Christopher Hogg uit Birmingham die de rugkoepel bemande geborgen kon worden. En vandaag werden er opnieuw twee lichamen geborgen uit de cockpit, het gaat hier hoogstwaarschijnlijk over de stoffelijke resten van de 23-jarige Noord-Ierse piloot Holman Kerr en en de 18-jarige Australische flight sergeant Allan Olsen die zich buiten Smith en Clarke in de cockpit bevonden. Vermoedelijk waren de twee lichamen die destijds niet konden geïdentificeerd worden van de 20-jarige sergeant en boordtechnieker William Marsden uit Lancashire en de 23-jarige sergeant Herbert Thomas uit Jamaica die de schietkoepel in de staart bemande.

Eén ding staat na vandaag wel vast, alle lichamen van de zeven bemanningsleden werden geborgen en zullen binnenkort verenigd worden in hun collectief graf op de militaire begraafplaats van Heverlee. Na 71 jaar kunnen we nu alle zeven bemanningsleden van de Lancaster NN775 die destijds gevochten hebben voor onze vrijheden van vandaag met veel respect naar hun laatste waardige rustplaats brengen. Voor alle drie de gevonden stoffelijke resten werd er een korte militaire ceremonie gehouden door de Honor Guard op de crashlocatie. Hun kist werd gedrapeerd met de Engelse en Australische vlaggen. Dit was voor mij een enorm ontroerend moment dat de noodzaak voor dit project van de gemeente Glabbeek meer dan bewijst. Ik stond tijdens de laatste groet aan de lichamen naast een heel geëmotioneerd familielid van één van de slachtoffers die vooral heel blij en dankbaar was dat na 71 jaar een leeg graf bezocht te moeten hebben, hij binnenkort zijn familielid eindelijk op zijn laatste rustplaats kan bezoeken. Morgen worden de lichamen overgedragen aan de gravencommissie van defensie en vermoedelijk worden de lichamen begin december bijgezet in het collectief graf op het militair kerkhof van Heverlee.

Deel deze pagina
Afdrukken