Vuurwerk afschieten tijdens eindejaarfeesten!

Publicatiedatum: 20/12/17

Mensen vinden vuurwerk mooi en boeiend. Zeker tijdens de eindejaarsfeesten. Maar het gebruik van vuurwerk is strikt gereglementeerd. U moet vooraf een toelating aanvragen bij de gemeente voor het afsteken van vuurwerken. De gemeente levert de vergunning af waarin de voorwaarden voor het gebruik van vuurwerk vermeld staan. De toelating dient u aan te vragen bij milieu@glabbeek.be

Wat met de dieren?

Voor dieren is het gebruik van vuurwerk een zeer angstaanjagend verschijnsel. Ze begrijpen er niets van en worden erg bang, ze lopen in paniek weg van het lawaai en de felle lichtflitsen. Zo raken ze gewond of lopen ze verloren.

Volgende preventieve tips kunnen het alvast wat draaglijker maken voor de dieren en hun baasjes:

  • Alle huisdieren goed binnen houden van zodra het donker wordt. Deuren en ramen goed afsluiten. Licht aan laten en radio of TV laten spelen zodat het ergste lawaai en licht van het vuurwerk gemaskeerd wordt.
  • Als de hond zeer gevoelig is voor harde knallen, kan de dierenarts best een licht kalmeermiddel voorschrijven. 
  • Kooien van konijnen in een goed afgesloten stal of garage zetten.
  • Paarden, ezels, pony’s, runderen zoveel mogelijk op stal houden.
  • Men mag nooit vuurwerk afsteken in de onmiddellijke nabijheid van een dier. Erop letten dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook paarden en koeien hebben veel angst voor vuurwerk. 
  • Men moet het vuurwerk zo laat mogelijk opstellen en voor het aansteken controleren of er geen dieren tussen gekropen zijn (egeltjes bijvoorbeeld).
  • Buren en de plaatselijke boeren moeten op tijd gewaarschuwd worden als men van plan is om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen zij ook de nodige maatregelen nemen.
  • Ook wilde dieren kunnen opgejaagd worden door de luide knallen en lichtflitsen. Ieder jaar weer zorgen ook opgeschrikte reeën voor aanrijdingen. 

Met een beetje opmerkzaamheid kan het nieuwe jaar ook voor de dieren goed beginnen.

knallend-plezier-niet-voor-je-dier-groot_tcm5-111937

Deel deze pagina
Afdrukken