Borstkanker: Mammobiel in Glabbeek

Publicatiedatum: 2/06/17

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en laat je tweejaarlijks screenen

De mammobiel staat in Glabbeek van 31 mei tot 7 juni 2017

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek rond borstkanker. De overheid spoort alle vrouwen van 50 tot 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten uitvoeren. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. De kans hierop is echter veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komen voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Hoe kan je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?

Dat kan op twee manieren:

  • met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt
  • met een voorschrift van je (huis)arts

Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Als je de voorbije twee jaar geen screeningsmammografie liet uitvoeren, ontvang je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen (bel 0800/60.160).

Je beslist zelf of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.

Heb je vragen? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800/60.160 (elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van je postcode helpt het CvKO je graag verder.

Deel deze pagina
Afdrukken