Eerste Hulp Bij Bacterievuur (EHBB)

Publicatiedatum: 17/05/17

Bacterievuur is een plantenziekte die ook bekend staat als perenvuur. Door haar besmettelijkheid en de ernstige gevolgen voor de aangetaste plant vormt deze ziekte een groot gevaar voor de appel- en perenteelt in onze fruitgemeente. Voor het gemeentebestuur van Glabbeek is de bestrijding van bacterievuur sinds 2013 hierdoor een absolute beleidsprioriteit.

Omdat heel wat inwoners geen ervaring hebben met bacterievuur of niet juist weten hoe ze dit probleem moeten aanpakken werkt de gemeente vanaf nu met een EHBB-team, dit is een nieuw initiatief van Regionaal Landschap Zuid Hageland (RLZH) waar elke inwoner beroep kan op doen.

Adviesverlening

Op www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur vind je al heel wat informatie over bacterievuur. Maar heb je toch nog vragen voor uw specifieke situatie in verband met bacterievuur, de waardplanten, beheermaatregelen, wat met snoeiafval, … ? Neem dan contact op met de milieudienst van de gemeente.

Verwijderen van een bacterievuur-infectie door EHBB-team

Indien je zelf niet over de mogelijkheden beschikt om bij een infectie de gewenste maatregelen op korte termijn kwalitatief uit te voeren, dan kan je hiervoor beroep doen op het EHBB-team. Een opgeleid team groenwerkers pakt de infectie aan, met de nodige kennis over snoei en ontsmetting. Het EHBB team komt pas in actie na de formele vaststelling door het FAVV dat het om bacterievuur gaat. De eigenaar/beheerder geeft op vrijwillige basis de opdracht aan RLZH om deze werken uit te voeren. De werkelijke kostprijs voor deze werken is 17 euro per uur. Doordat het EHBB-team ingezet wordt met 50% Vlaamse subsidies voor groenjobs betaalt elke opdrachtgever slechts 50% van de kostprijs, m.a.w. 8,5 euro per uur (incl. BTW)

Meer info

Dienst milieu: 016/77.29.34, milieu@glabbeek.be of schepen van Milieu Kris Vanwinkelen, 0496/55.30.59, kris.vanwinkelen@glabbeek.be

Contact

Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) vzw, 016/81.91.63, www.rlzh.be/rlzh/projecten/landschap/bacterievuur, bacterievuur@rlzh.be

Deel deze pagina
Afdrukken