Nationaal nummer 1722 voor niet-dringende oproepen naar de brandweer

Publicatiedatum: 14/08/17

Op 1 augustus 2017 lanceerde de FOD Binnenlandse Zaken het nationaal nummer 1722 dat bedoeld is voor niet-dringende oproepen naar de brandweer. Het doel van het project 1722 is om de inkomende oproepen anders te organiseren zodat de noodoproepen via 112 een voorkeurbehandeling kunnen krijgen.

Bij noodweer krijgen de noodcentra 112 op zeer korte termijn een groot aantal oproepen te verwerken betreffende incidenten die door de burger als dringend worden ervaren maar die niet levensbedreigend zijn en gelet op de omstandigheden (noodweer) bovendien niet allemaal onmiddellijk tezamen behandeld kunnen worden. Het gevolg is echter dat de oproepen waarbij wel dringende noodhulp vereist is, vaak te lang in wacht moeten staan op de lijnen 112 en 100.

Om dit probleem op te lossen wordt nu het nieuw nummer 1722 ingevoerd! Op dit nummer zullen (voorlopig enkel ten tijde van hevig(e) wind/regen/stormtij/onweer ) de oproepen voor niet-dringende brandweerhulp worden afgehandeld zodat de noodnummers 112 en 100 voorbehouden kunnen blijven voor de echte noodgevallen. De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.

Deel deze pagina
Afdrukken