Glabbeek organiseert interactieve tentoonstelling rond 100 jaar einde WO I

Publicatiedatum: 28/05/18

Het gemeentebestuur van Glabbeek pakt in het kader van Glabbeek Herdenkt 100 jaar einde WO I uit met een straffe affiche met meerdere activiteiten tussen eind augustus en 11 november 2018. Tijdens het weekend van 24, 25 en 26 augustus organiseert de gemeente een interactieve tentoonstelling over ons dorp tijdens de oorlogsjaren in zaal Glazuur. Op grote tentoonstellingsborden en via TV schermen zal elke bezoeker heel wat oorlogsverhalen kunnen komen ontdekken. Centraal in de tentoonstelling staan de Tiense Rode Kruisverpleger Leonard Reynaerts, korporaal Artheme De Coster uit Zuurbemde en de toenmalige dorpspastoor van Bunsbeek die we 100 jaar later met een verfilmde toneelproductie terug tot leven brengen. Acteurs van onze lokale toneelverenigingen kruipen in de huid van deze drie personen die tijdens de oorlogsjaren een belangrijke rol speelden in ons dorp. Hun verhaal wordt via monologen gebracht op TV schermen, zodat de bezoekers van de tentoonstelling het verhaal van de hoofrolspelers zelf te horen en zien krijgen. We lanceren dat weekend ook de film over de opgraving van de Lancaster NN775, die vanaf dan op DVD te koop zal aangeboden worden.

De Tiense Rode Kruisverpleger Leonard Reynaerts brengt o.a. het verhaal van het massagraf aan de Lindeboom in Bunsbeek. Voor de nabestaanden was Reynaerts en zijn team tijdens WO I van onschatbare waarde. Door hun werk is van vele militairen tenminste bekend waar ze stierven en op welke plaats ze begraven liggen. Men zag hem na de oorlog als een echte held met de schop als wapen. Korporaal Artheme De Coster uit Zuurbemde is de vader van ere-burgemeester Arsène De Coster. Hij trok tussen 1915 en 1918 naar het Ijzerfront waar hij vocht tegen de Duitse bezetter en hij schreef alles wat hij meemaakte tijdens de oorlogsjaren neer in een dagboek. En de toenmalige dorpspastoor van Bunsbeek brengt de verhalen van alle burgers en soldaten die omkwamen tijdens de oorlogsjaren.
Na de tentoonstelling organiseren we nog enkele andere herdenkingsactiviteiten in het najaar. Op 28 september 1918 startte het bevrijdingsoffensief, 100 jaar later op vrijdag 28 september 2018 huldigen we daarom een herdenkingskunstwerk in dat de gemeente met subsidies van de provincie Vlaams-Brabant momenteel laat ontwerpen door onze lokale kunstenaar Frederik Vaes. Op zaterdag 29 september 2018 organiseren we in de kerk van Kapellen een herdenkingsconcert met de Festival Brassband, de Koninklijke Harmonie Crescendo en de doedelzakband Red Hackle Pipe Band. Op 19 oktober volgt er nog een herdenkingsviering in de kerk van Glabbeek waar we de moord op drie jonge mannen uit Glabbeek tijdens WO II dag op dag 75 jaar later herdenken. Op 9 november organiseren we Glabbeek Herdenkt voor de scholen en op 11 november sluiten we op wapenstilstand met een bloemenhulde en evocatie de herdenkingsperiode 100 jaar einde WO I af. Voor al deze activiteiten van Glabbeek Herdenkt vragen we geen inkom.

Deel deze pagina
Afdrukken