Technopolis on tour komt op donderdag 27 september 2018 naar scholen in Glabbeek

Publicatiedatum: 21/09/18

Op donderdag 27 september 2018 organiseert de gemeente Glabbeek op initiatief van jeugdschepen Hilde Holsbeeks in GC De Roos voorstellingen van Technopolis on tour voor alle kleuters en leerlingen van de drie scholen in Glabbeek. De deelname van 2,5 euro per kind wordt volledig betaald door de gemeente Glabbeek, waardoor dit een volledig gratis activiteit is voor alle kinderen. Met dit initiatief wil de gemeentelijke jeugddienst de jeugd van Glabbeek bereiken en enthousiast krijgen over wetenschap. Glabbeek is dit jaar één van de 40 locaties in Vlaanderen waar deze wetenschapsvoorstellingen voor scholen van Technopolis on tour doorgaat. Op het programma staan 3 shows met als thema’s lucht, gassen en druk. Deze werden ontwikkeld op maat van respectievelijk kleuters (spelen met lucht), leerlingen van het 1e tot het 3e leerjaar (spelen met gassen) en leerlingen van het 4e tot het 6e leerjaar (spelen met druk) die aansluiten bij de eindtermen.

Speel met lucht

Voor kleuters die de wereld nog volop aan het ontdekken zijn, lijkt niets onmogelijk. En van Technopolis krijgen ze nog gelijk ook. Want wedden dat frietjes kunnen vliegen en dat je over ballonnen kunt lopen zonder dat ze springen? Allemaal dankzij een frisse lading lucht en een flink pak wetenschap. Spelenderwijs ontdekken de kleuters dat lucht niet ‘niks’ is. En dat het op tal van plaatsen voorkomt - ook in hun frisdrank en luchtige verjaardagscake. Leuke ontdekkingen die de nieuwsgierigheid alleen maar aanwakkert.
Doelgroep: 1ste, 2de en 3de kleuterklas

Speel met gassen

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel! Gassen zijn namelijk overal. Denk maar aan de lucht die we inademen. Vanzelfsprekend! of toch niet? Wist je dat gassen niet altijd in gasvormige toestand zijn en dat ze ook kunnen uitzetten en krimpen? En zonder zeveren: lucht drukt heel sterk, ook al voelen we dit niet!
Geen paniek, we zijn van plan om al deze straffe uitspraken en nog veel meer te bewijzen via een reeks verbluffende proeven. Wat niet zichtbaar is voor het blote oog, toveren wij tevoorschijn! Geen goocheltrucs maar echte wetenschap zal je van je sokken doen blazen. Plankgas naar deze show!
Doelgroep: 1ste, 2de en 3de leerjaar

Speel met druk

Als jij aan druk denkt, denk jij dan spontaan aan een filmrolbazooka, exploderende verfblikken, Maagdenburgse bollen en waterfonteinen? Als je deze show gezien hebt, dan staan ze vast en zeker in je geheugen gegrift!  Tijdens deze show zetten we de grove middelen in om aan te tonen dat lucht drukt. Wat gebeurt er als we druk verhogen en dan weer verlagen?
Nu nog een proefpersoon vinden die luchtdruk aan den lijve wil ondervinden... Geen druk, hoor!
Doelgroep: 4de, 5de en 6de leerjaar

Deel deze pagina
Afdrukken