Laatste OCMW raad op 12 december 2018

Publicatiedatum: 20/12/18

De OCMW Raad van Glabbeek kwam op 12 december 2018 voor de laatste keer samen. De afgelopen zes jaren heeft deze Raad vele sociale beleidsbeslissingen genomen. Vanaf 2 januari 2019 gaat de OCMW Raad op in de Gemeenteraad.

De kerntaak van de sociale dienst van het OCMW is het helpen en ondersteunen van mensen in nood. Met de armoede en het potentieel cliënteel van de OCMW’s gaat het niet goed. De facturen stijgen maar de inkomsten van de mensen stijgen niet mee. We moeten nadenken op welke manier middelen ingezet kunnen worden of samenwerkingen aangegaan, om structureel en preventief rond armoedebestrijding te werken. Zo delen we in Glabbeek bijvoorbeeld voedingsproducten uit aan de meest behoeftigen (via het FEAD programma van de Europese Unie), het Huis van het Kind werkt rond de bestrijding van kinderarmoede en we bekijken welke sociale tarieven voor elk individueel dossier toegekend kunnen worden.

De kerntaak van de thuisdiensten is er voor te zorgen dat ouderen in onze gemeente langer in een gezonde en leefbare thuisomgeving kunnen blijven wonen. Dit doen we met de erkende dienst DGAT (dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg), de dienst huishoudhulp waar gewerkt wordt met dienstencheques, de thuisbedeling van warme maaltijden, de mantelzorgpremie, de minder mobielen centrale (MMC) en de groen- en klusjesdienst. Met de thuisdiensten van “Glabbeek zorgt” bieden we de toenemende groep ouderen op zeer veel vlakken bijstand in huis. De DGAT is een dienst die helpt met huishoudelijke taken, hygiëne, verzorging en sociale ondersteuning. De dienst huishoudhulp is een dienst die alle huishoudelijke taken doet zoals stofzuigen, dweilen, ramen wassen en stof afnemen. De dienst warme maaltijden levert iedere werkdag een warme maaltijd aan huis. De groen- en klusjesdienst heeft tot doel het onderhoud van de woning binnen en buiten te voorzien. De minder mobielen centrale helpt mensen met verplaatsingsproblemen. Via het project zorgbuur gaan onze vrijwilligers dagelijks of wekelijks kwetsbare, alleenstaande ouderen een bezoekje brengen.

De afgelopen zes jaren heeft de OCMW raad hard gewerkt voor de Glabbeekse bevolking. Het OCMW van Glabbeek is uitgegroeid en telt nu reeds 46 personeelsleden in de sociale dienst, de thuisdiensten en de administratie. “Het was een eer voor mij om zes jaar lang OCMW voorzitter te mogen zijn”, aldus de uittredende voorzitter.

Deze enthousiaste groep van medewerkers wordt nu overgedragen aan de nieuwe bestuursploeg en zal verder werken aan warme kwaliteitsvolle zorg.

OCMWRaad2018
Klik om te vergroten

Zittend van L naar R

Greta Duchenne, Michel Willems, Kris Vanwinkelen, Johnny Reweghs (Voorzitter), Nicole Debecker (secretaris OCMW), Dirk Fremaut en Bart Hendrickx

Staand van L naar R

Mia Staes, Yvette Sterkendries, Eric Gijsermans en Anita Van Nerum

Deel deze pagina
Afdrukken