Wat met gebruikte smeerolie?

valorlub1Alles loopt gesmeerd!

Wat hebben machines nodig om vlot te draaien? Inderdaad: goede smeerolie! Niet alleen in uw auto, ook in uw motor, scooter, buitenboordmotor of grasmachine zit smeerolie. Maar op een bepaald moment is die vuil... en moet ze vervangen worden.

Gebruikte smeerolie: vervuilend?

Wist u dat één kleine druppel gebruikte motorolie in z’n eentje maar liefst 1.000 liter water kan vervuilen? Afschrikwekkend, niet? Gebruikte smeerolie is namelijk een afvalstof die bedreigend is voor zowel het water, de lucht, de bodem als de fauna en flora.

valorlub3Laat gebruikte smeerolie niet weglopen!

Ook u kan, samen met Valorlub, helpen om gebruikte smeerolie uit het milieu te houden. Breng uw gebruikte smeerolie altijd naar het containerpark of inzamelpunt in uw buurt voor recyclage. Zorg er wel voor dat u ze niet mengt met andere afvalstoffen, want dat maakt het recycleren moeilijker. De afgifte op het containerpark of inzamelpunt in uw buurt is gratis voor gezinnen én onbetaalbaar voor het milieu.
Laat gebruikte smeerolie dus niet weglopen!

Valorlub doet er alles aan

Valorlub is een initiatief van het bedrijfsleven en als organisme erkend of aanvaard door de drie regionale overheden. De doelstelling van Valorlub is duidelijk:ervoor zorgen dat alle gebruikte smeerolie wordt ingezameld en zoveel mogelijk wordt gerecycleerd.

Hoe gaat u best te werk?

Wat u vooral NIET mag doen:

  • gebruikte smeerolie lozen in rioleringen of in de bodem
  • gebruikte smeerolie mengen, bijvoorbeeld met PCB’s, water, solventen, reinigingsmiddelen, dierlijke of plantaardige oliën, detergenten, remvloeistoffen, brandstoffen en andere afvalstoffen

Wat u WEL moet doen:

  • hou de originele smeerolieverpakking bij en giet er achteraf de gebruikte smeerolie weer in of giet de gebruikte smeerolie in een ander, proper recipiënt
  • breng de gebruikte smeerolie naar het containerpark

valorlub2Gratis inzameling!

U mag, als huishoudelijke gebruiker, uw gebruikte smeerolie dus gratis naar het containerpark of inzamelpunt in uw buurt brengen. Het zijn de producenten en invoerders van smeerolie die hen via Valorlub vergoeden voor de inzameling en recyclage.

Nog vragen?

Heeft u nog een specifieke vraag of had u graag nog wat meer uitleg over de inzameling van gebruikte smeerolie in uw buurt? Neem dan contact op met uw gemeente of afvalintercommunale. Daar hebben ze een antwoord op al uw vragen.

Contact

Milieu
Grotestraat 33
3380 Glabbeek
016/77.29.37
016/77.18.38
Marjolein Moerman

Openingsuren

Ma. - vr.: 9 tot 12 uur

Maandag: 18 tot 20 uur

Woensdag: 14 tot 16 uur