Update! Enkele antwoorden op veel gestelde vragen!

Publicatiedatum: 18/03/20

Vanaf woensdag 18 maart 2020 om 12 uur tot zondag 5 april zijn er nieuwe en strengere maatregelen van kracht. Gezien het recente karakter van de nieuwe maatregelen, is de concrete toepassing nog niet helemaal duidelijk. We doen ons best om zo snel mogelijk meer info te verzamelen en aan alle inwoners te bezorgen. Hieronder al enkele antwoorden op veel gestelde vragen:

Welke winkels blijven open?

Alle niet-essentiële handelszaken moeten - nu ook in de week - sluiten. De enige winkels die openblijven zijn winkels die voeding of dierenvoeding verkopen, zoals supermarkten en nachtwinkels (maar tot 22u), apothekers en krantenwinkels. Ook postkantoren, kapperszaken, tankstations en banken blijven open.

Blijft een frituur open voor afhaling of thuislevering?

Restaurants, broodjeszaken, snackbars, frituren, … kunnen enkel open blijven voor de levering aan huis en afhaling (mits het bewaren van de nodige afstand)

Mogen elektriciens en loodgieters nog werken?

In het algemeen geldt dat dringende herstellingswerken nog kunnen. Maar respecteer de sociale afstand van minstens anderhalve meter.

Mogen garages en doe-het-zelfzaken openblijven?

Autogarages kunnen blijven werken in zoverre dat het gaat om dringende herstellingen. Een showroom voor verkoop kan niet openblijven. Doe-het-zelfzaken vallen onder het regime van de niet-essentiële winkels en moeten sluiten.

Mag ik nog naar mijn bejaarde  vader of moeder rijden om hem of haar te helpen en te bevoorraden?

Mantelzorg is heel belangrijk. Je vader of moeder zal er beter mee zijn om je te zien dan om je niet te zien. Let wel goed op de afstandsregels, en vermijd gezelligheidsbezoekjes. Probeer zoveel mogelijk telefonisch te doen want +65’ers behoren tot de risicogroep. Als je gaat om boodschappen af te zetten. Hou afstand of blijf achter het raam staan.

Wordt het huisvuil nog opgehaald?

De containerparken zijn dicht, maar het huisvuil wordt nog opgehaald en mag buitengezet worden.

Mag ik nog gaan wandelen?

Ja. De buitenlucht is gezond. Maar er gelden wel enkele voorwaarden. Je mag in je eentje wandelen en met het gezin waar je mee samenwoont. Ook mag er één andere persoon van buiten het gezin meewandelen. Natuurlijk met gepaste afstand tot elkaar: 1,5 meter. Samen met vrienden of andere familieleden is niet toegestaan. Als je iemand onderweg tegenkomt: Hou een beetje afstand.

Mag ik gaan wandelen als +65’er?

Wie tot de risicogroep behoort, +65 en mensen met een verzwakt immuunsysteem, blijven beter thuis. Maar als je in goede gezondheid bent, alleen wandelt, weinig mensen tegenkomt en voldoende afstand houdt, dan kan het wel. Laat gezond verstand primeren.

Mag ik mijn lief nog bezoeken?

Ook voor de liefde gaat de pauzeknop in. Het is geen essentieel contact. Bel elkaar, gebruik Skype of schrijf een mooie brief. Zeker als je elkaar voor de maatregelen niet dagelijks zag, blijf je best bij elkaar weg, anders dreig je twee groepen te mixen, de jouwe en die van jouw lief.

Wat met co-ouderschap? Mogen kinderen beide ouders blijven bezoeken?

Zeker. Op alles binnen gezinsverband bestaat geen verbod. Uitzondering: Voor kinderen of ouders die besmet zijn, wordt alle contact zo veel mogelijk stilgelegd.

Blijven de scholen, buitenschoolse opvang en crèches open?

Ja. De lessen zijn opgeschort, maar scholen blijven opvang voorzien voor kinderen van ouders die niet thuiswerken, bijvoorbeeld zij die in de medische en de gezondheidssector actief zijn. Ook de buitenschoolse opvang en crèches blijven hierom open.

Mogen kinderen uit de wijk nog samenspelen?

Neen, er geldt een samenscholingsverbod. De politie gaat hier streng op toezien.

Mogen kinderen nog samen sporten?

Neen, er geldt een samenscholingsverbod. De politie gaat hier streng op toezien.

Mag ik nog naar de kapper?

Kapperszaken blijven tijdens de week open, maar mogen maximaal één klant per keer toelaten. Bel dus eerst voor een afspraak met een specifiek tijdslot.

Mag ik nog naar de psycholoog of naar de kinesist?

Als het dringende zorg betreft, kan het. En behoud in de mate van het mogelijke de sociale afstand. Opgelet: veel professionelen kiezen er zelf voor om hun activiteiten op te schorten.

Mag ik naar mijn zoon of dochter die alleen woont om zijn/haar was op te halen?

Zo min mogelijk. Zorg wel voor handhygiëne - desinfecteer handen achteraf en hou afstand.

Wordt de dienstverlening vanuit de gemeente en het OCMW verder gezet?

De dienstverlening aan de bevolking vanuit de gemeente en het OCMW worden verdergezet met respect voor social distancing!

Welke bedrijven komen in aanmerking voor de hinderpremie?

De corona hinderpremie geldt voor alle ondernemingen met een fysieke locatie (winkel, kantoor, …) in het Vlaams Gewest die rechtstreeks door de overheid verplicht worden om te sluiten. Alle info is beschikbaar via https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/moeilijkhedencoronavirus/specifieke-maatregelen-mbt-het-coronavirus/corona

Deel deze pagina
Afdrukken