Open brief van de burgemeester aan alle inwoners

Publicatiedatum: 18/03/20

Beste inwoners

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. Want laten we eerlijk zijn met elkaar, we worden vandaag inderdaad geconfronteerd met heel strenge maatregelen vanuit de overheid. Maar maatregelen die volgens experten absoluut noodzakelijk zijn om het coronavirus te kunnen bestrijden.

Ik richt mij vandaag uitzonderlijk met een videoboodschap rechtstreeks tot jullie allen van jong tot oud. Want blijkbaar is de ernst van de situatie nog steeds niet volledig doorgedrongen bij iedereen. Daarom heeft de nationale veiligheidsraad daarnet beslist dat er vanaf morgenmiddag woensdag 18 maart om 12 uur nog strengere maatregelen nodig zijn.

Vanaf woensdagmiddag 18 maart 2020 zijn enkel "essentiële verplaatsingen" nog toegelaten. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht, behalve krantenwinkels, apotheken, voedingswinkels, dierenvoedingswinkel en supermarkten. De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot maximaal één persoon per tien vierkante meter en maximaal 30 minuten. En asociaal hamstergedrag wordt tegen gegaan.

Thuiswerken wordt de regel. Enkel bedrijven waarvoor dat niet mogelijk is, kunnen open blijven. Fysieke activiteiten buiten, zoals wandelen, joggen, fietsen, blijft toegestaan. Liefst alleen, maar het mag ook met een gezinslid of met een vriend of vriendin, maar voldoende afstand bewaren is belangrijk. Alle samenscholingen worden verboden.

Onze gemeentelijke diensten blijven bereikbaar voor al uw vragen en ook ikzelf blijf permanent bereikbaar voor inwoners met problemen. Volg de komende uren en dagen de gemeentelijke website en facebookpagina, wij houden iedereen permanent op de hoogte van alle nieuwe informatie.

Mijn enorme dankbaarheid gaat vooral uit naar iedereen die vandaag in de frontlinie staat in de strijd tegen deze nieuwe vijand. Zij hebben onze gehoorzaamheid vandaag absoluut nodig om hun levensreddend werk in de ziekenhuizen en zorginstellingen te kunnen blijven verder zetten.

Ik ben fier op ons dorp, daarom smeek ik om jullie gezond verstand te gebruiken de komende dagen en weken, waarbij iedereen de regels van de overheid strikt gaat opvolgen. Tot 5 april moeten we allemaal maximaal thuisblijven en contact met de buitenwereld vermijden, met uitzondering van familieleden, noodzakelijke inkopen of voor het werk.

Enkel op deze manier kunnen we zonder in paniek te moeten slaan, het hoofd bieden aan deze ongeziene gezondheidscrisis die onze gemeenschap vandaag hard treft.

Jullie burgemeester,
Peter Reekmans

Deel deze pagina
Afdrukken