Nationale Veiligheidsraad 20 augustus 2020: een overzicht van de aangepaste coronamaatregelen

Publicatiedatum: 20/08/20

Onderwijs: Alle leerlingen, van alle onderwijsniveaus kunnen, vanaf 1 september naar school gaan bij een code geel. Bij code geel circuleert het virus nog steeds, maar het is onder controle. Op school moeten kinderen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen, alsook de leerkrachten. Als er een code oranje van kracht wordt, dan zullen de aantal schooldagen beperkt kunnen worden voor de tweede en derde graad.

Bubbels: De vaste bubbel van vijf blijft dus van kracht vanaf 1 september en dat gedurende een maand. Daarnaast is het wel toegestaan om (liefst in de buitenlucht) tien andere mensen te zien als er afstand kan worden gehouden en met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen.

Mondmaskers: De regel om een mondmasker de dragen op plaatsen als winkels, winkelstraten, markten, drukke particuliere en openbare plaatsen blijft van kracht. Het blijft ook sterk aanbevolen in situaties waarbij de veiligheidsafstand niet gegarandeerd kan worden. Lokale autoriteiten zullen daarnaast in samenspraak met de regio’s en gouverneurs ook extra maatregelen kunnen nemen. Het wordt ook verplicht een mondmasker op zak te hebben en deze ook effectief te gebruiken op drukke plaatsen.

Winkelen: Naar de winkel gaan, kan vanaf maandag met twee en zonder tijdslimiet. Deze regel gaat in vanaf maandag 24 augustus.

Evenementen: Ook de maatregelen rond evenementen worden versoepeld. Die zullen vanaf september opnieuw mogen plaatsvinden met maximaal 400 mensen buiten en 200 binnen. Dit was al de regel in juli, maar die werd teruggeschroefd door de komst van de tweede golf. Dit geldt ook voor sportevenementen, auditoria, theaters, gebedshuizen. Het dragen van een mondmasker is nog steeds verplicht.

Rouwmaaltijden: Er worden vanaf nu 50 mensen toegelaten op rouwmaaltijden. De regels van de horeca moeten dan ook gerespecteerd worden.

Terugkeer uit rode en oranje zones: De maatregel in verband met de rode en oranje zones voor het buitenland blijven van kracht. Wie uit een rode zone terugkomt moet zich verplicht laten testen. Wie uit een oranje zone terugkomt wordt aanbevolen om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

Deel deze pagina
Afdrukken