Verbod op vuurwerk

Publicatiedatum: 24/11/20

Sinds april 2019 geldt er in heel Vlaanderen een algemeen verbod op het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen. Sinds 20 november '20 geldt er ook een verbod op kerstboomverbranding en vuren in openlucht.
We vragen ook dit jaar opnieuw met aandrang om het vuurwerkverbod te respecteren.

Bij dieren lokken onverwachte, luide knallen paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond en soms loopt het fataal af.

Maar ook voor de mens is vuurwerk niet ongevaarlijk. Ieder jaar moeten mensen worden behandeld voor brandwonden die ze oplopen bij het aansteken van vuurwerk. En we willen vooral onze ziekenhuizen en het zorgpersoneel niet extra belasten met vermijdbare letsels.

De Minister van Binnenlands Bestuur heeft daarom aan de Vlaamse gouverneurs gevraagd om een verbod in te stellen voor het afsteken van vuurwerk, het gebruik van geluidskanonnen, het oplaten van wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen of vuren in open lucht en het gebruik van pyrotechnische artikelen allerhande, dit om de coherentie over het Vlaamse grondgebied te bewaken. Dit verbod geldt van vrijdag 20 november '20 tot zondag 17 januari '21.
Het politiebesluit van de gouverneur kan je hier vinden... (pdf, 982.7 kB)

Deel deze pagina
Afdrukken